Een burn-out ligt op de loer, wat doe je eraan?
130 uur per week
Het komt vaak voor. Thuis check je nog even je werkmail, en als de kinderen naar bed zijn kun je best nog even dat ene dingetje doen. Zondagavond wordt gebruikt om een voorsprong op de komende week te maken. Op deze manier zit je zo aan een 130-urige werkweek. Onderzoek heeft uitgewezen dat de productiviteit sterk vermindert bij een werkweek van 55 uur of meer. En daarbij is de kans op een burn-out aanzienlijk hoger.
Veranderen
Een humaan werkschema is niet teveel gevraagd. Zoals met veel zaken begint verandering bij jezelf. Jij als CEO of manager hebt de taak om ervoor te zorgen dat je werknemers goed kunnen presteren onder een werkbare druk. Want een beetje druk is op zich niet slecht, het leidt namelijk tot adrenaline, wat de productiviteit weer een boost geeft.
Workaholic
Maar als workaholic wil je liever niet teveel druk leggen op je werknemers. Zo moet je oppassen dat je je team niet lastig valt door ze bijvoorbeeld te e-mailen op het moment dat jij om drie uur ’s nachts een geniale ingeving krijgt. Of werk je het liefst ’s avonds in alle rust omdat je dan eindelijk wat voor elkaar kunt krijgen? Dit is enorm ongezond. Je kunt er wat aan doen.
- Stel doelen met tijdsaanduidingen. Bijvoorbeeld: Over 30 dagen is X bereikt.
- Plan in wanneer je met een bepaald onderwerp bezig wilt zijn. Zo ben je niet met teveel dingen tegelijk bezig.
- Maak een duidelijke afspraak met jezelf dat je alleen tijdens werkuren beschikbaar bent. Na werktijd check je geen mails meer.
- Stel jezelf af en toe deze vraag: Wat ben ik nu aan het doen wat eigenlijk wel kan wachten? En stop er dan ook meteen mee.
Succes komt door hard werken, maar dat betekent niet non-stop werken. Als je je tijd goed en effectief gebruikt heeft dat veel meer impact op het succes van je bedrijf dan dat je 130 uur per week bezig bent.
Lees ook: Risico op beroerte neemt fors toe bij lange werkweek