Volkswagen begint startup-incubatorprogramma

Volkswagen begint startup-incubatorprogramma

Redactie Baaz
Volkswagen is in de Glazen Fabriek in Dresden gestart met een nieuw startup-incubatorprogramma.

Zes innovatieve mobiliteitsteams hebben vanaf nu 200 dagen de tijd om hun ideeën te ontwikkelen tot mobiliteitsproducten of –services die klaar zijn voor de markt.

Ze worden daarbij geholpen door mobiliteitsexperts van Volkswagen, de Ideation:Hub van Volkswagen Group IT en Spinlab, het incubatorprogramma van de HHL Leipzig Graduate School of Management. Financiële steun krijgen de teams van Volkswagen en de stad Dresden.

Startups geselecteerd door Volkswagen

De zes startups in de Glazen Fabriek zijn experts in big data. Ze onderzoeken informatie over verkeersstromen in stedelijke omgevingen en werken onder meer aan de uitbreiding van laadnetwerken, aan nieuwe autodeelmodellen en aan milieuvriendelijke alternatieven voor het bevoorradingsverkeer in binnensteden. De concrete plannen van de zes startups zijn als volgt:

CarlundCarla uit Dresden – autodelen voor bedrijven

Werkt aan een nieuw autodeelmodel met geïntegreerd fleet management. Verschillende klanten hebben verschillende behoeften die elkaar kunnen aanvullen. Door daarvan gebruik te maken kunnen voertuigen efficiënter worden ingezet.

Geospin uit Freiburg – geografische big data-analyse

Komt voort uit de Smart City-onderzoeksgroep van de Universiteit van Freiburg. De startup combineert informatie over klantgedrag met geografische data. Geospin gebruikt die om te komen tot de optimale locaties voor onder meer laadstations.

Smart City System uit Neurenberg – parkeerplaatsnavigatie

Ontwikkelt een systeem dat ziet of parkeerplaatsen beschikbaar zijn en dat bestuurders daar vervolgens naartoe kan navigeren. Daardoor hoeven automobilisten niet meer te zoeken naar een parkeerplek en wordt de doorstroom in parkeergarages verbeterd.

LoyalGo uit Dortmund – laadstations met advertenties

Werkt samen met autodealers om het laadnetwerk in Dortmund te vergroten. Het bedrijfje heeft laadpalen ontwikkeld met een scherm waarop reclamefilmpjes kunnen worden afgespeeld. Via het digitale LOYEES-bonussysteem kunnen dealers hun klanten daarop aanbiedingen doen.

Ekoio uit Leipzig – slimmere rijassistent

Heeft de Intelligent Driving Assistant (IDA) bedacht. Deze wordt actief zodra een bestuurder tijdens het rijden zijn of haar mobiele telefoon gebruikt. De IDA probeert automobilisten op een leuke manier te bewegen om in de auto van hun telefoon af te blijven.

Tretbox uit Berlijn – elektrische bevoorradingsdriewielers

Opgericht door voormalig Volkswagen-ontwerper Murat Günak. Tretbox focust zich op een milieuvriendelijk alternatief voor bevoorradingstrucks in binnensteden. De startup heeft daarvoor een elektrische driewieler bedacht met een verwisselbare laadruimte.

Alle teams worden de komende zes maanden op twee verdiepingen van de Glazen Fabriek gehuisvest en presenteren over drie maanden hun eerste resultaten. Als deze overtuigend zijn, mogen de startups hun ideeën verder uitwerken.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie