Autodelen voor bedrijven: welke mogelijkheden zijn er?
Niet alleen consumenten doen aan autodelen: ook in het bedrijfsleven doet autodelen zijn intrede. Logisch, want autodelen is goed voor het milieu én de portemonnee. Zakelijk autodelen kan op verschillende manieren en wordt steeds vaker tijdens het Nieuwe Werken ingezet. Wat zijn de voordelen van zakelijk autodelen? En welke mogelijkheden zijn er?
De voordelen van zakelijk autodelen
Allereerst is het delen van een auto natuurlijk beter voor het milieu. Er zijn minder auto’s op de weg, wat ervoor zorgt dat er minder CO2 wordt uitgestoten. Daarnaast is het goed voor het imago van het bedrijf en is er sprake van een flinke kostenbesparing. Wist jij dat een leaseauto de werkgever gemiddeld € 18.000,- per werknemer, pér jaar kost? Als werknemers een auto delen, dan wordt er dus flink bespaard op deze kosten. Door het delen van een auto zijn er minder auto’s én parkeerplekken nodig. Dat laatste is vooral handig als het bedrijf in een grote stad is gevestigd.
Een abonnement op een deelautosysteem óf (lease)auto van de zaak
Er zijn twee vormen van autodelen in het bedrijfsleven die we vaak zien: schaf zelf poolauto’s aan (of lease deze) óf neem een abonnement op een deelautosysteem. Als je er voor kiest om deelauto’s via een eigen wagenpark aan te bieden, dan heb je eigenlijk maar twee zaken nodig: een goed en inzichtelijk boekingssysteem én een efficiënt sleutelsysteem. Het moet vooral makkelijk in gebruik zijn. Voorbeelden van aanbieders van een geautomatiseerd sleutelmanagement- en reserveringssysteem zijn: WeGo, Keyzee en Fleetster (Duitse organisatie). Daarnaast heb je ook een aantal leasemaatschappijen die deelauto’s aanbieden. Voorbeelden zijn: SammSamm, AlphaCity, Wisselwagen (onderdeel Arval), Car2Use en Share2use. De sleuteluitgifte, rittenadministratie én het online boekingsplatform worden ook door deze aanbieders verzorgd. Meestal gaat het reserveren van de auto’s via een handige app.
Maak gebruik van bestaande platforms van deelauto’s
Het is, naast bovenstaande mogelijkheden, ook een optie om gebruik te maken van bestaande netwerken van deelauto’s. Denk hierbij aan GreenWheels, ConnectCar en Car2Go. Zo’n abonnement is vooral interessant als het aantal zakelijke ritten minimaal is. Op deze manier hoef je ook geen vaste lasten, zoals onderhoudskosten en wegenbelasting, te betalen. Ook een autoverzekering vergelijken en afsluiten is dan niet nodig, dit wordt allemaal via desbetreffende organisatie of platform geregeld.
LEES OOK: Deelauto's ondanks drempels op de weg steeds populairder
Carpoolen stimuleren
Wat natuurlijk ook een vorm van autodelen is, is carpoolen. Carpoolen houdt in dat medewerkers samen naar kantoor rijden. Op deze manier bespaar je brandstofkosten én reiskosten. Ook voor carpoolen zijn er handige apps beschikbaar. Zo heb je bijvoorbeeld Toogethr. Bedrijven kunnen daar een gesloten groep oprichten waar medewerkers onderling autoritten kunnen aanbieden én zoeken. Wat ook handig is, is dat Toogethr bijvoorbeeld gemakkelijk op intranet te installeren is, waardoor het bij medewerkers onder de aandacht komt.