Beginnen met ondernemen? Deze zaken komen geheid voorbij
Je hebt het ei van Columbus gevonden. Tijd om van theorie naar praktijk te gaan; te starten met jouw droomonderneming. En of dat nu een dienstverlenende eenmanszaak of beursgenoteerd megabedrijf is: je hebt een lange weg te gaan. Het idee is er. Zo ook de droom. Maar voordat je het eerste product verkoopt of de eerste dienst verleent, dien je een hoop te regelen. Daarom nemen wij je bij de hand en lopen we een aantal belangrijke aandachtspunten na.
Ondernemen leer je eigenlijk niet op school. Ondernemen leer je door te praten, aan te pakken en uit te voeren. Je leest dit artikel, dus valt er te stellen dat je goed op weg bent. De motivatie is er. En waar een wil is, is een weg.
Risk Management
Risico’s zijn inherent aan het starten van een eigen bedrijf. En terwijl ondernemerschap een praktijkvak is, hoeft dat niet te betekenen dat je zonder vangnet aan de bak zal moeten. Sterker nog, Risk Management (letterlijk: risicomanagement) is onlosmakelijk verbonden aan ondernemerschap. Niemand gaat jouw risico’s voor je beheren, dus een eerste plan van aanpak is het afsluiten van de hoognodige verzekeringen.
1. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) is een must. Jouw bedrijf is binnenkort aansprakelijk voor schade aan andermans spullen en andere personen. Laat je een dure vaas vallen tijdens een klantenbezoek en ben je onverzekerd, dan mag je dus de portefeuille trekken. Ben je wél verzekerd, dan word je in de meeste gevallen financieel tegemoet gekomen. Omdat de AVB niet wettelijk verplicht is, is het extra belangrijk om jezelf tot afname te zetten: niemand gaat het je verplichten, niemand gaat het voor je doen, dus levert zelfdiscipline je een hoop op – een regel die, nu en in de toekomst, uiterst relevant is.
2. De inboedelverzekering ken je misschien al. Deze dekt immers alle losse voorwerpen die zich in een pand bevinden. Dat pand kan een woning, maar ook een kantoor zijn. Om de spullen in jouw kantooromgeving te verzekeren, zal je dus genoodzaakt zijn om een inboedelverzekering af te sluiten. Bij aanwezigheid van dure apparatuur kunnen premies hoog oplopen. Ook is er geen garantie van eigen risico, dus dien je goed op de kleine lettertjes te letten.
Financials
Hoofdpunt twee: de financiën. De zakelijke rekening is het technische centrum van al jouw financiële verkeer. Niet alleen de maandelijkse kosten verschillen per aanbieder, ook de functionaliteiten zijn uiteenlopend. Probeer verder te kijken dan de bank die je in jouw particuliere leven gebruikte, want bankieren is voor bedrijven heel wat anders dan particulieren.
Op het moment dat je vraag krijgt naar externe financiering, kan het helpen om al vanaf het startpunt bij de verstrekkende bank klant geweest te zijn. Focus dus niet alleen op maandelijkse kosten en basale functies, maar ook op financieringsmogelijkheden en service.
Werving
Je hebt in jouw carrière wellicht meerdere wegen bewandeld. Elke weg telt een kennismaking met een werkgever of manager. Als ondernemer zal je niet aan de geïnterviewde zijde van tafel zitten, maar de rol van interviewer aannemen. Dat kan even wennen zijn.
Het is niet ongehoord dat startende ondernemers zenuwachtiger zijn dan de potentiële werknemer met wie zij aan tafel zitten. Mensen aannemen is immers een vak apart. Zoals bij elke meeting helpt het om voorafgaand te bepalen wat elke partij uit het gesprek wilt halen. Bevraag niet alleen jouw verwachtingen van de sollicitant, maar eveneens hetgeen dat diegene van het gesprek verlangt. Een prettige relatie tussen werkgever en werknemer valt en staat met wisselwerking, dus is er geen beter moment om het tweerichtingsverkeer aan te gaan dan tijdens de kennismaking.