Waarom gebruiken we in hemelsnaam Windows?

Waarom gebruiken we in hemelsnaam Windows?

Redactie Baaz

Met het oog op de begrotingsperiode waar tal van ZZP’ers en MKB’ers zich binnenkort in bevinden, duikt de redactie in op het aanbod van diensten en producten waar jouw corebusiness op steunt. Ondernemen doe je immers niet alleen. Geen mens is geheel onafhankelijk. Goed ondernemerschap valt of staat met de juiste keuzes onder partners en tools. En een juiste keuze is een geïnformeerde keuze. Weinig middelen voeren zo’n grote invloed op het bedrijfsleven uit als de desktops, laptops en smartphones waar we dagelijks mee werken. Dat maakt een keuze onder besturingssystemen en apparaten dan ook zwaar.

Loop je wereldwijd bij een willekeurig kantoor naar binnen, dan tref je daar hoogstwaarschijnlijk Windows-desktops en -laptops aan. Volgens Statista is Microsoft Windows verantwoordelijk voor bijna 75 procent van alle gebruikte besturingssystemen. Apple’s macOS staat met grofweg 11 procent op positie twee.

Daarmee is Windows ontwijfeld de meest populaire keuze. Enerzijds logisch, want Microsoft heeft sinds jaar en dag een significant marktaandeel. Jonge professionals groeien geregeld in Windows-omgevingen op. En omdat tal van ontwikkelaars en producenten zich vaak bij voorkeur op de grootste markt richten, houden diverse organisaties Windows omhoog.

Mensen blijven van nature graag op het begane pad. Het verlaten van een vertrouwde omgeving kan beangstigend zijn. Dus kiest de wereld vaker voor Windows.

Gek genoeg blijkt de keuze allesbehalve gegrond.

Vaarwel, Windows

Onderzoeksorganisaties als Gartner en Forrester duiken met regelmaat op de verschillen tussen Windows en macOS in. Eind 2019 publiceerde Forrester een rapport dat onderstreept dat we eigenlijk stukken verder zouden moeten kijken dan de neus lang is.

MacOS-devices hebben doorgaans een hogere aankoopprijs dan Windows-devices. Dat maakt het makkelijk om te stellen dat Windows kostenefficiënter uitvalt. De waarheid is anders.

Omdat macOS-devices meer waarde behouden, niet afhangen van prijzige softwarelicenties en zakelijke veiligheidsopties integreren, kost een Mac je minder. € 42,- minder, om precies te zijn. Forrester berekende de besparing op basis van zeven zakelijke case studies. Daarbij ging de organisatie uit van een gebruiksduur van drie jaar. 

Werp je een blik op de kosten die met Windows-onderhoud en -ondersteuning gepaard gaan, dan is het verschil nog groter. In drie jaar tijd bespaarde de door Forrester onderzochte organisaties € 530,- per werkdevice. IT-personeel hoefde minder vaak geraadpleegd te worden, en wanneer ondersteuning wél noodzakelijk was, werden problemen sneller - en daarmee goedkoper - opgelost.

Macs zijn twee keer zo bestendig tegen datalekken als Windows-devices. Het besturingssysteem is fundamenteel veiliger dan Windows, waardoor het aantal datalekken van elk bedrijf tot en met 50 procent teruggedrongen kan worden.

In de praktijk

Forrester interviewde voor het onderzoek een aantal organisaties die de overstap van Windows naar macOS maakten. Samengevat stellen de gesprekken twee positieve ervaringen centraal.
 

  1. Heeft een afdeling of medewerker bijzonder weinig affiniteit met IT, dan kan dat je bij Windows-gebruik duur komen te staan. We leven in een tijd van phishing en cybercrime. Waar Windows elke gebruiker een relatief grote vrijheid geeft, biedt macOS een stok achter de deur, zonder de vrijheid van ervaren gebruikers te beperken. Dat bespaart niet alleen op softwarelicenties, maar evengoed op trainingen over cyberveiligheid.
     
  2. Apple ontwikkelt management tools voor een efficiënte macOS-inzet in zakelijke omgevingen. Vandaar is macOS stukken eenvoudiger te beheren. Een voorbeeld is Apple Business Manager, waarmee de apparaat- of softwareproblemen van gebruikers sneller en efficiënter opgelost kunnen worden. Niet alleen twee jaar na een uitrol; evengoed tijdens de transitie. Om bij de management tools te baten hoef je absoluut geen grootbedrijf te runnen of IT-beheerders in dienst te hebben. Ook IT-dienstverleners die zich op het MKB richten gebruiken al het moois wat Apple te bieden heeft om jouw business voordeliger draaiende te houden.
     
  3. Veel mensen gebruiken tegenwoordig een iPhone of iPad. Niet alleen privé, evengoed voor werk. Werknemers zijn dus vaak al gewend aan het gebruik van Apple producten. Bestanden, agenda's en notities die via een iPad of iPhone in de iCloud worden opgeslagen, zijn bovendien direct bruikbaar op de Mac. Met de toevoeging van Apple-desktops creëer je een drie-eenheid.

Waar wacht je op?

Hoewel Forrester internationale organisaties onderzocht, blijft het tweede en laatste punt bijzonder relevant voor de Nederlandse markt. Veel MKB’ers kiezen ervoor om het IT-beheer uit te besteden. De kosten van dergelijk beheer vallen voor Windows-omgevingen doorgaans hoger uit. Het mag dan ook geen verrassing heten dat diverse Nederlandse bedrijven zich volledig richten op het ondersteunen van bedrijven die met macOS (willen) werken. Een deel van die bedrijven neemt niet alleen de inkoop van hardware, maar elk aspect van een overstap - zij het planning of support - voor rekening.

McPartners is een uitzonderlijk voorbeeld. Al 30 jaar lang biedt de IT-dienstverlener besturingssystemen en apparaten van Apple aan het Nederlandse bedrijfsleven. Met succes, wat - rekening houdend met macOS’ voordelen - eigenlijk geen verrassing meer mag heten. Samen De redenen voor een overstap ken je inmiddels. Maar een daadwerkelijk overstap kan intimiderend zijn. De keuze voor het alternatief is beduidend slim, maar je hebt hoogstwaarschijnlijk hulp nodig.

Gelukkig zijn de berekeningen van Forrester ook in Nederland van toepassingen. Met de dienstverlening van een partner als McPartners blijven de kostenefficiënte voordelen intact. Ook McPartners is in staat om Apple’s tools in te zetten om jou zo goedkoop en effectief mogelijk te helpen. Dus geven we je de aanrading mee. Navigeer naar deze website en neem gerust contact op.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie