Een app laten maken? Voorkom deze valkuilen
Het ontwikkelen van een app is niet gemakkelijk, maar zeker te doen. Met de nodige kennis en informatie kun je zelf binnen enkele stappen succesvol een app maken of laten maken. Onze tip? Huur een expert die het technische werk voor je doet, maar blijf wel altijd actief op de voorgrond om te kijken hoe het maken van een app precies in z’n werk gaat. Op die manier kun je wellicht ooit zelf aan de slag met het ontwikkelen van een eigen mobiele app. In dit artikel lees je meer over het laten maken van een app en voor welke valkuilen je op moet passen.
Zorg voor de juiste strategie bij app-ontwikkeling
We vallen maar meteen met de deur in huis: een app laten maken gebeurt niet zonder een goede strategie. Start altijd met het doel voor ogen: hoe wil je dat de app eruit komt te zien en wat moet zo’n app allemaal kunnen? Wat je in ieder geval wilt voorkomen, is dat je een ‘app voor de heb’ maakt - dat is een app die vooral leuk staat als verhaal tijdens een netwerkborrel, maar waar je verder niet zoveel mee kunt.
Dat is zonde, want uiteindelijk wil je natuurlijk geld verdienen met zo’n applicatie. Begin daarom altijd met een duidelijke strategie en verwerk die strategie in een plan. Wanneer dat niet in je eentje lukt, is het zeker aan te raden om een expert in te schakelen bij het maken van zo’n plan en de uiteindelijke app. Het aantal banen in deze industrie blijft stijgen door de grote vraag vanuit consumenten en zakelijke klanten.
Vergeet niet je doelgroep te bepalen in marktonderzoek
Wanneer je in de AppStore kijkt en op een willekeurig zoekwoord zoekt, zie je al gauw dat er honderden - al dan niet duizenden - apps zijn. Veel mensen die zonder een strategie beginnen, hebben ook geen duidelijke doelgroep voor ogen. Eigenlijk moet je het maken van een app vergelijken met maken van een marketingplan. Ook daar kies je je publiek uit; waarom zou je dat dan bij zo’n proces niet doen?
Daarom wordt dit ook gezien als een van de grootste valkuilen bij app-ontwikkeling. Hierbij wordt het zelfs aangeraden om je publiek al te betrekken bij het maakproces. Op die manier kun je eventuele feedback nog toevoegen en verwerken om daarmee uiteindelijk de optimale app te krijgen. Een app is immers heel persoonlijk en zo kom je erachter wat men wel of niet fijn vindt.
Stel vooraf een budget in voor app-ontwikkeling
Een punt waarbij het ook regelmatig misgaat in de ontwikkeling van een applicatie is het instellen van een (ontwikkelings)budget. Je moet vooraf echt duidelijk hebben wat je wilt, hoe je dat wilt en hoeveel dat gaat kosten. Wat je misschien niet weet, is dat al een hele kleine aanpassing die misschien simpel lijkt veel tijd kan gaan kosten. Je raadt het misschien al wel: uiteindelijk kost zoiets ook veel geld. Kijk dus voordat de ontwerper begint met het bouwen van de app samen goed naar het kostenplaatje.
Het is belangrijk om hier samen naar te kijken, omdat je op die manier zelf precies weet welk geld waar naartoe gaat. Ook is de kans groter dat je op deze manier meer snapt van hoe een app in elkaar zit. Mocht er iets niet helemaal lukken dan kan de ontwerper dat beter onderbouwen, omdat je er gewoonweg meer van begrijpt. Daarnaast is de wisselwerking tussen jou als klant en de ontwerper belangrijk, omdat jij waarschijnlijk een idee hebt van wat je wilt hebben en de ontwerper weet hoe hij dat mooi en functioneel kan maken. Inmiddels heeft corona flink wat creativiteit bij ondernemers losgemaakt; misschien zit je wel vol ideeën voor het design van de app.
Checklist om valkuilen te voorkomen bij goede app
Om andere valkuilen te voorkomen, zijn er nog wat punten waar je op moet letten bij het ontwikkelen van een app. Controleer daarom onze handige checklist met tips voor een hele goede app voor jouw (potentiële) klanten:
- Kies altijd voor een niche, zodat je opvalt en klanten blijft scoren.
- Bestudeer andere apps binnen jouw branche en kijk wat je zelf kunt gebruiken om op te vallen. Let op: wees geen copycat, maar laat je inspireren.
- Begin altijd klein en laat je app mee ontwikkelen met de (groeiende) wensen van de klant.
- Je mag best voor een simpele basis gaan. Het doel is dat gebruikers gemakkelijk je app kunnen gebruiken. Daarvoor is een eenvoudige interface een goede basis.
- Zorg ervoor dat je geld overhoudt van het budget om te steken in promotie van je app. Veel ondernemers investeren het hele budget in de ontwikkeling van de app. Dat is zonde, want zodra de app af is heb je niets meer over om de app te promoten.
- Ga in zee met een écht goede app-ontwikkelaar. Kijk en vergelijk welke professional het beste bij jouw wensen aansluit.