Hoe kunt u investeren zodat u de financiële gevolgen die Omicron in Nederland achterlaat kunt omzeilen

Hoe kunt u investeren zodat u de financiële gevolgen die Omicron in Nederland achterlaat kunt omzeilen

Redactie Baaz

Voor onze lezers hebben we onderzoek gedaan naar lucratieve investeringen in dit turbulente tijdperk. Onlangs is Omicron, een van de huidige varianten van het Coronavirus, opgedoken, waardoor er nog geen einde in zicht lijkt te zijn. De economie in Nederland is flink aangetast gedurende dit corona tijdperk. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de Nederlandse economie in het tweede kwartaal van 2020 zelfs met 8,4 procent, ten opzichte van een kwartaal eerder, is gekrompen. Een forse krimp in zo’n kort tijdsbestek was nog nooit eerder door het CBS gemeten. Dit zorgt ervoor dat het belangrijk is om zorgvuldig te investeren.

Covid-19 heeft verregaande economische effecten gehad op de hele wereld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zieke werknemers, vertraagde leveringen en uitgestelde bouwprojecten. De onzekerheid die de wereldwijde pandemie met zich meebrengt, brengt ook angsten op de aandelenmarkt. Onderstaande grafiek laat zien dat diverse aandelen gedurende de corona crisis in een korte tijd flink in waarde zijn gedaald. Ook de nieuwe Omicron-variant brengt nieuwe onzekerheden met zich mee, waardoor het belangrijk is om zorgvuldig te kiezen waar u in investeert.

Gedurende dit corona tijdperk zijn er echter ook lucratieve opties waarin u kunt investeren. Lockdowns en reisbeperkingen hebben ertoe geleid dat investeringen in transportmiddelen zijn gedaald. Echter hebben dezelfde corona gerelateerde omstandigheden ervoor gezorgd dat investeringen in ICT tools zijn gestegen. In plaats van een werkbezoek, gebruiken mensen steeds vaker online communicatiemiddelen.

Digitalisering: een lucratieve investering

De huidige pandemie laat niet alleen bepaalde investeringen teruglopen, maar biedt ook nieuwe kansen. Door de toename in thuiswerk opties, worden online meeting tools steeds onmisbaarder en ook lucratiever om in te investeren.

Bij digitalisering zien we een duidelijk voorbeeld op de werkvloer, maar we zien dit ook terug in het onderwijs. Dit is een globale ontwikkeling en geldt ook voor Nederland. De versnelde toename van digitalisering in het onderwijs is ook interessant voor investeerders. Zoals Maxim Manturov, hoofd beleggingsonderzoek bij Freedom Finance Europe, heeft gesteld:

“De pandemie omtrent het coronavirus heeft trends over de hele wereld veranderd, waardoor de toepassing van technologie in verschillende sectoren is versneld. De onderwijssector is hierin geen uitzondering, maar het is noemenswaardig om te vermelden dat er eerdere pogingen zijn geweest om technologie in het onderwijs te integreren. Echter, de corona pandemie heeft deze trend versneld en versterkt. Dit kan het aantal mensen dat bereidwillig is om over te stappen op online leren vergroten, omdat het hierdoor mogelijk is om overal lessen te volgen.”

Steeds meer online tools worden ingezet om, ondanks het coronavirus, samen te komen en veilig en makkelijk te kunnen communiceren. Denk hierbij aan het investeren in een software zoals Google Classroom - of, nog breder genomen: online tools zoals Zoom. Dit wordt niet alleen massaal gebruikt in het onderwijs, maar ook op de werkplek. Zo is het gebruik van Teams binnen het jaar 2020 - om meer specifiek te zijn binnen slechts 4 maanden - met maar liefst 894% gestegen! 

corona, investeren, omicron, financiële gevolgen

(De groei van online samenwerkingsmiddelen. Bron: Aternity)

De verwachting is dat thuiswerk steeds meer de norm wordt, waardoor dergelijke online communicatie tools na het overwaaien van de pandemie, nog steeds relevant blijven.

Duurzaamheid: een besparende en winstgevende optie

Naast winstgevende opties in digitale tools, stuiten we ook op verduurzaming van producten en diensten. Niet alleen is dit kostenbesparend voor bedrijven, maar het biedt ook lucratieve opties voor investeerders. Volgens een onderzoek van de ING, zijn stijgingen in duurzaamheid van bedrijven voornamelijk terug te zien in de volgende aspecten: het investeren in co2-reductie, het ontwikkelen van duurzame producten en productiemethodes en circulair produceren. Biotechnologie is een goed voorbeeld van circulair produceren, omdat er grondstoffen worden gemaakt door bijvoorbeeld het inzetten van micro-organismen.

Vanuit een breder perspectief kunt u denken aan het investeren in duurzame medische projecten, waarmee u niet alleen bijdraagt aan innovatie, maar ook flinke winsten kunt genereren. In het kader van het coronavirus, waarbij er steeds nieuwe varianten opduiken - zoals de delta variant of omicron - zijn biotechaandelen een van de meest veilige en lucratieve opties om in te investeren. Aandelen op het gebied van biotechnologie zijn voornamelijk toepasbaar op ontwikkelingen van (nieuwe) vaccinaties en geneesmiddelen. Ook voor investeerders biedt dit mooie kansen.

Met het kopen van een ETF oftewel een beursgenoteerd fonds, loopt u veel minder risico's. Als u interesse heeft in een forse waardestijging van maar liefst 1000% van uw investering, en u uw zorgen liever uit handen geeft, dan zijn biotech-ETF’s zeer geschikt. Tijdens dit corona tijdperk is biotechnologie een zeer geschikte optie om in te investeren. U kunt uitkijken naar uitstekende winsten.

Al met al heeft de huidige pandemie ons leven drastisch veranderd. Er zijn echter ook kansen hierin te vinden. Zo biedt de versnelde digitalisering en verduurzaming openingen voor winstgevende, nieuwe investeringen. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie