Het lef om totáál ander werk te gaan doen

Het lef om totáál ander werk te gaan doen

Redactie Baaz

Tekst: Lian van Ark-Swinkels

Wat hebben een CliniClown, meubelmaker, uitvaartverzorgende en toiletjuffrouw met elkaar gemeen? Dat ze hiervoor totáál ander werk deden. De CliniClown werkte als architect.  De meubelmaker had een baan als investment manager en een dik salaris. De uitvaartverzorgende was ruim dertig jaar ongelukkig in haar werk bij de bank. En de toiletjuffrouw ontstond omdat een personal assistant haar inkomsten door corona drastisch zag teruglopen en ze een briljante oplossing zag.

Menselijkheid

In mijn boek ‘Morgen neem ik echt ontslag’ vind je veertien moedige en rake verhalen over het maken van een carrièreswitch. Kriskras door leeftijden, opleidingsniveaus en vakgebieden heen. Wat ging er vooraf aan het moment waarop ze dachten: ik ga het gewoon doen? De één switcht na dertig jaar lang ongelukkig te zijn geweest in haar baan, de ander doet het gewoon en belandt in allerlei avonturen.

De geïnterviewden vertellen hun eerlijke verhaal: het halleluja-stuk dat we vaak aan de oppervlakte meekrijgen én hun onzekerheden, heftige gebeurtenissen en beren op de weg. Dat maakt je namelijk mens! En dat mag wat mij betreft meer gedeeld worden. We gaan allemaal naar de wc. En hebben ieder onze dromen, wensen, onzekerheden en sh*t in het leven. Dat laten we alleen niet altijd zien. Jammer genoeg al helemaal niet op de werkvloer. Daar verschuilen we ons snel achter een functie, achter ‘wij-zij’ of laten we ons beperken door hiërarchie en belangen. 

"Ik zou wel willen, máár…"

"…ik weet niet precies wat ik nou wil. Ik heb de zekerheid van een vast contract. De hypotheek moet betaald worden. Ik weet niet wat ik kan verwachten. Ik ben bang voor wat anderen van me zullen denken.” Vanuit mijn achtergrond in psychologie en functies in arbeidsbemiddeling, HR en management spreek ik ontzéttend veel mensen.

Ik heb de tel niet bijgehouden, maar de duizend zijn we ruim gepasseerd. Gesprekken over wie je bent, wat je doet, wat maakt dat je dat doet, wat je zou wíllen doen en wat je tegenhoudt dat te gaan doen. Het leverde me een boel mensenkennis op en het is echt waar: niets menselijks is ons vreemd.

Keep it simple

Meteen even de ontnuchterende disclaimer: het is geen pleidooi om allemaal aan een nieuwe carrière te beginnen, om werk te zoeken dat alleen maar leuk is of om je ultimate purpose te vinden. Je vindt in het boek dus ook geen holy grail 5-stappenplan en het is geen geluksboek voor het vinden van een nieuwe carrière.

Vind ik marketingbullshit. Wat voor jou werkt, werkt voor een ander niet. Laten we het simpel houden. Ik ben ervan overtuigd dat als je weet wie je bent, wat voor jou belangrijk is en waar jij blij van wordt, en als je daarnaar handelt, dat je gewoon een blijer mens bent. Of dat nou betekent dat je een radicale carrièreswitch maakt of dolgelukkig dertig jaar in je werk zit. Als jij maar weet waarom.

De rode draad

Wat maakt dat deze veertien mensen iets totaal anders durfden te gaan doen, is altijd een combinatie van factoren geweest. Factoren in henzelf en door de situatie. Een complex geheel van persoonlijkheid, opvoeding en levensgebeurtenissen. Uit de verhalen vallen een zestal dingen op die ik in het boek beschrijf als ingrediënten.

Jouw smaak bepaalt of je wel of geen rode peper in je gerecht doet. Of je het in huis hebt of dat je het nog zou moeten halen. En of je dan een paar stukjes lekker vindt of dat je de hele peper erin mikt en het je niets uitmaakt of je tafelgezelschap dat ook trekt.

Doen, is het belangrijkste ingrediënt. Bij een aantal geïnterviewden was het écht gewoon doen, als een bedrading in hun hoofd. Denken in kansen en niet stilstaan bij waarom niet. Een ander had heel wat beren op de weg af te schieten. De een volgde meer zijn of haar gevoel, de ander dacht juist heel veel na.

Maar allemaal deden ze íets. Lezen over persoonlijke ontwikkeling, een gesprek met een loopbaancoach, onderzoeken welke studies, banen of bedrijven interessant waren, sparen, contact leggen met iemand die het werk al doet. Wat betreft dat laatste: als je dat spannend vindt, bedenk maar hoe jíj zou reageren als iemand jou zou vragen of je wilt vertellen over je werk.

Een carrièreswitch is geen keuze waar je je hele werkende leven aan vast zit. Je kan gaan doen, leren en een nieuwe keuze maken als dat voor jou nodig is. Wanneer je iets gaat doen zonder zeker te weten, ontstaan er mogelijkheden en situaties die je nooit bedacht had. De enige constante factor in het verhaal ben jijzelf.

"Nou, haha, wil je me kwijt ofzo?"

Zet dit boek op je bureau en geheid dat het een leuk gesprek oplevert. Dat was precies de bedoeling: even stilstaan in de hectiek van alledag. Wat ben je aan het doen? Doe je iets waar je energie van krijgt? De ervaringsdeskundigen geven hun tips en tussen de verhalen door staan coachende vragen van mij. Om zelfreflectie te stimuleren. Je hebt altijd een keuze, binnen de mogelijkheden op je eigen vierkante postzegel.

De juiste persoon op de juiste plek is essentieel voor het succes van je organisatie. Medewerkers die het naar hun zin hebben, waarde willen toevoegen, scherp blijven en ook interessant blijven op de arbeidsmarkt. Dus zet het op je bureau. Geef het cadeau aan je mensen. Want van degene die niet op zijn plek zit wil je inderdaad dat die ontslag neemt en degene die je wil behouden zal het waarderen dat je vraagt naar wat hem of haar écht bezig houdt.

Voorbeelden van coachende vragen in het boek:

  • Wat wil je niet meer en wat dan dus wel?
  • Wat deed je als kind graag?
  • Wat waarderen anderen aan jou?
  • Wat wil je proberen maar heb je nog niet gedaan?

Over Lian van Ark-Swinkels

Lian wilde vroeger journalist worden, maar had geen affiniteit met het nieuws dus ging Arbeid- en Organisatiepsychologie studeren. Op het moment werkt Lian als business manager van HR-interim organisatie Giraffe HR en werkt daarnaast nu vanuit de Mensenjournalist als freelance diepte-interviewer voor o.a. arbeidsmarkt-communicatie.

  • Titel: Morgen neem ik echt ontslag
  • Auteur: Lian van Ark-Swinkels
  • Uitgeverij: S2 Uitgevers
  • Prijs: € 20,-
  • Uitgave: Paperback 88 pagina’s
Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie