Aan de slag als CDD analist? Dit moet je weten
Wat een CDD analist precies doet en wat je ervan kunt verwachten, lees je in dit artikel.
Door het grote personeelstekort in Nederland is er ruim de keuze voor een ieder die op zoek is naar een nieuwe baan. Misschien overweeg je wel om een carrièreswitch te maken of wellicht ben je al even op zoek naar een nieuwe uitdaging.
Heb je behoefte aan een uitdagende baan met toekomstperspectief? Wie weet is de functie als customer due diligence analist (CDD analist) dan iets voor jou.
Customer due diligence analist: wat is dat?
Een CDD analist is werkzaam binnen een financiële instelling of organisatie. Hij of zij wordt als het ware gezien als een soort bewaker of poortwachter van zo'n instelling. Een CDD analist voert namelijk zogeheten CDD-onderzoek uit om zo de risico's van de klant te bepalen. Dergelijk onderzoek wordt in eerste instantie bij nieuwe klanten van bijvoorbeeld een bank, een beleggingskantoor of een online casino gedaan; vervolgens krijgen alle bestaande klanten om de zoveel tijd weer een onderzoek.
Het uitvoeren van dergelijk onderzoek is van groot belang voor een onderneming, omdat er op deze manier wordt onderzocht of de klant een 'veilige klant' is en geen verband heeft met personen, bedrijven of activiteiten binnen de (financiële) criminaliteit. Denk bijvoorbeeld aan fraude en witwassen, maar ook aan activiteiten met terroristische motieven. Een CDD analist onderzoekt zowel zakelijke als particuliere klanten van een financiële instelling, waarbij er een bepaald risico uit het onderzoek komt: een laag, normaal, hoog of onacceptabel risico.
Verschil tussen CDD analist en een KYC analist
Wanneer je op zoek gaat naar een vacature binnen deze branche zie je al gauw dat er naast CDD analisten zogeheten KYC analisten worden gevraagd. KYC staat voor Know Your Costumer en betreft een functie binnen hetzelfde werkveld. Als KYC analist ben je ook bezig met het bepalen van het risico van klanten. Hoewel beide benamingen regelmatig door elkaar worden gebruikt, zijn het toch twee verschillende functies. Zo is een CDD analist voornamelijk bezig met het onderzoeken van bestaande klanten van een financiële organisatie.
Een KYC analist houdt zich meestal bezig met de on- en off boarding van nieuwe klanten, hoewel je in de praktijk vaak ziet dat beide werkzaamheden worden uitgevoerd in het geval van beide functies. Feit is in ieder geval dat het niet uitmaakt hoe je het noemt, maar dat een CDD analist (of KYC analist) onmisbaar is geworden binnen een financieel bedrijf. Sterker nog: volgens de Wet ter voorkoming van Witwassen en Financieren Terrorisme (Wwft) zijn dit soort organisaties zelfs verplicht om hun klanten hierop te onderzoeken. Doen ze dat niet dan kunnen ze hoge boetes krijgen.
Een functie als CDD analist ziet er zo uit
Om CDD analist te worden heb je geen specifieke opleiding of training nodig. Over het algemeen is het wel zo dat je in ieder geval over een HBO diploma moet beschikken. Veel mensen die besluiten om dit werk te gaan doen, hebben criminologie, economie of een studie in rechten gedaan, maar dit is zeker geen must. Om klanten te analyseren en risico's te bepalen, is het vooral nodig om analytisch te zijn en doorzettingsvermogen te hebben.
Op basis van deze onderzoeken kunnen klanten namelijk worden geweigerd en/of kunnen criminele activiteiten aan het licht worden gebracht. Dit laatste is direct het grootste doel van de functie van een CDD analist. Hierbij zijn de volgende werkzaamheden het belangrijkst voor een dergelijke analist:
- Het verzamelen van gegevens om de klant in beeld te brengen. Denk hierbij aan persoonlijke gegevens zoals naam, adres, geboortedatum en het controleren van het betalingsverkeer van een klant.
- Contact leggen met klanten voor verder vragen omtrent bepaalde activiteiten. Misschien ontbreken er gegevens of documenten die je nodig hebt voor het maken van een klantprofiel.
- Risico-analyse maken op basis van de informatie die je verzameld hebt. Een klant krijgt een laag, normaal, hoog of onacceptabel risico waarna er altijd herbeoordelingen plaats gaan vinden. Bij een laag risico wordt er eens in de vijf jaar een screening gedaan, bij een normaal risico is dat eens in de drie jaar. Heeft de klant een hoog risico gekregen dan vindt er ieder jaar een screening plaats.
- Het volgen van trainingen en andere belangrijke cursussen om zo altijd op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen. Ook deze branche is namelijk constant in beweging en ontwikkeling. Dat zorgt er direct voor dat de functie van een customer due diligence analist erg dynamisch is, waardoor deze baan ideaal is voor mensen die op zoek zijn naar meer uitdaging in hun werk.