Nieuw: Apple watch series 10
Apple Watch Series 10: Dunner, krachtiger en vol nieuwe functies

Nieuw: Apple watch series 10

Redactie Baaz

Het meest verkochte horloge ter wereld is dunner dan ooit en heeft het grootste, meest geavanceerde display tot nog toe, een kortere oplaadtijd, meldingen bij slaapapneu en sensoren voor de watertemperatuur en waterdiepte

 

Apple heeft vandaag Apple Watch Series 10 onthuld. Het populairste horloge ter wereld is nu nog krachtiger, slimmer en eleganter. Apple Watch Series 10 is de dunste en prettigst draagbare Apple Watch tot dusver, met het grootste, meest geavanceerde display van allemaal. Nieuw zijn de meldingen bij slaapapneu, een kortere oplaadtijd en sensoren voor de waterdiepte en watertemperatuur. En watchOS 11 bevat nog meer nieuwe slimme features en aanvullende informatie over je gezondheid en conditie.

Apple Watch Series 10 is verkrijgbaar met een aluminium of titanium kast in een reeks schitterende kleuren. De aluminium kast is er voor het eerst in strak en glanzend gepolijst gitzwart. Daarnaast zijn er nu ook kasten van spectaculair spiegelend titanium in de kleuren naturel, goud en leisteen.

De nieuwe Apple Watch-modellen zijn vandaag al te bestellen en verkrijgbaar vanaf vrijdag 20 september.

“Apple Watch helpt mensen overal ter wereld om gezond, actief en veilig te blijven en contact te houden met alles wat belangrijk voor ze is. De impact hiervan is niet te onderschatten. Denk alleen al aan het aantal mensenlevens dat zo is gered”, aldus Jeff Williams, COO van Apple. “Apple Watch Series 10 is het nieuwste, meest geavanceerde model in een reeks die al tien jaar lang een toonbeeld van innovatie is. Met meer slimme features, het grootste display voor een wearable en een dunner design dan ooit.”

De allerdunste

Apple Watch Series 10 is bijna 10% dunner dan Apple Watch Series 7, Series 8 en Series 9, heeft alle geliefde features van die modellen met nog een aantal nieuwe erbovenop, en de batterijduur is met 18 uur nog steeds goed voor een hele dag. De antenne is aan de achterkant op innovatieve wijze geïntegreerd in de behuizing. Qua materiaal, afwerking en kleur past de achterkant perfect bij de rest van de kast, zodat voor- en achterkant één geheel lijken.

De nieuwe S10 SiP is speciaal ontwikkeld om tot een dunner ontwerp te komen en tegelijkertijd de prestaties en batterijduur een boost te geven. De S10 SiP en ingebouwde 4‑core Neural Engine maken slimme features mogelijk die dagelijks van pas komen. Denk aan het Tik dubbel-gebaar, Siri op het device, de dicteerfunctie en automatische detectie van work‑outs, belangrijke veiligheidsfeatures als Ongelukdetectie en Valdetectie, en de verbeterde slimme stapel, de vernieuwde Foto’s-wijzerplaat en de Vertaal‑app in watchOS 11.

Series 10 is niet alleen dunner, maar ook een stuk lichter: de aluminium kasten wegen tot 10% minder dan die van Series 9, en de titanium kasten zijn bijna 20% lichter dan de roestvrijstalen exemplaren van Apple Watch Series 9. De kast heeft ook sterker afgeronde hoeken en een grotere beeldverhouding, waardoor het display weliswaar groter is geworden maar de kast nauwelijks: de nieuwe formaten zijn 42 mm en 46 mm.

Het grootste en meest geavanceerde wearable-display van Apple

Bij alles wat je doet op een Apple Watch gebruik je het display, of je nu een melding leest of tijdens het sporten snel een blik werpt op je trainings­gegevens. Het display van Apple Watch Series 10 is het grootste en meest geavanceerde tot nog toe op een Apple Watch. Dankzij het grotere display is er tot maar liefst 30% meer actieve schermruimte dan op Apple Watch Series 4, Series 5 en Series 6, en tot 9% meer dan op Apple Watch Series 7, Series 8 en Series 9. Hierdoor is het display nog handiger in het gebruik en beter leesbaar: in apps als Berichten en Mail kun je nu meer tekstregels zien. Of je kunt de letters groter maken zonder dat je minder tekst ziet. Verder maakt het grotere display het makkelijker om een bericht te typen, een work‑out te pauzeren of een wachtwoord in te voeren.

Apple Watch Series 10 is het eerste product van Apple met een innovatief OLED groothoekdisplay. Bij deze technologie worden alle pixels zodanig geoptimaliseerd dat ze onder een grotere hoek meer licht geven. Hierdoor is het display tot 40% helderder dan Series 9 wanneer je er vanuit een hoek naar kijkt. Zo kun je het nog sneller en makkelijker aflezen.

Het OLED groothoekdisplay gaat ook zuiniger om met energie, waardoor Apple Watch een snellere refresh-rate heeft in de always‑onmodus: eenmaal per seconde in plaats van eenmaal per minuut. Dat betekent dat je op bepaalde wijzerplaten de secondewijzer kunt zien wegtikken zonder je pols op te tillen.

watchOS 11 bevat nieuwe wijzerplaten die optimaal gebruikmaken van het grotere display en de snellere refresh-rate op Apple Watch Series 10. De wijzerplaat Flux vult het scherm seconde voor seconde met kleur. De wijzerplaat Reflecties reageert subtiel als je beweegt en heeft een opvallend flikkerend ontwerp dat perfect past bij de nieuwe kasten van glanzend titanium.

Sneller opladen

In de nieuwe metalen achterkant is een grotere, efficiëntere oplaadspoel geïntegreerd en hierdoor is Apple Watch Series 10 veel sneller op te laden en handiger in het gebruik, zowel overdag als ’s nachts. 15 minuten opladen is nu al voldoende voor 8 uur dagelijks gebruik, en om gedurende 8 uur je slaap bij te houden heb je al genoeg aan 8 minuten opladen. Met slechts een halfuurtje opladen zit je op zo’n 80%.

Informatieve meldingen bij slaapapneu

Dankzij het compacte nieuwe design en de korte oplaadtijd is het geen punt om je Apple Watch om te houden terwijl je slaapt. Naast de bestaande slimme gezondheidsfeatures waarmee je ’s nachts belangrijke waarden zoals je hartslag, ademfrequentie en polstemperatuur kunt meten, bevat Apple Watch nu ook een feature om tekenen van slaapapneu te herkennen.1

Slaapapneu is een potentieel ernstige aandoening waarbij je tijdens je slaap herhaaldelijk kort stopt met ademen. Wereldwijd hebben naar schatting meer dan 1 miljard mensen deze aandoening, vaak zonder het te beseffen. Wanneer behandeling uitblijft, kan slaapapneu ingrijpende gevolgen hebben voor je gezondheid, zoals een hoger risico op een hoge bloeddruk, diabetes type 2 en hartproblemen.

Voor de herkenning van slaapapneu gebruikt Apple Watch de versnellingsmeter. Die monitort kleine bewegingen van je pols die kunnen wijzen op onderbrekingen in een normaal ademhalingspatroon. De bijbehorende nieuwe meetwaarde heet ‘Verstoringen van de ademhaling’. Hoewel bepaalde onderbrekingen van de ademhaling normaal zijn, is het toch belangrijk om ze bij te houden. Zo wordt namelijk duidelijk hoe goed je uitrust tijdens je slaap. Blijkt nu dat ademstops zich geregeld voordoen gedurende meerdere nachten op rij, dan kan dit komen door slaapapneu. Hoe vaak je ademhaling verstoord lijkt, kun je zien in de Gezondheid-app. Die geeft ook meteen aan of het om een groter aantal onderbrekingen gaat dan normaal. Je kiest zelf of je dit voor één maand, een halfjaar of een jaar wilt bekijken.

Het nieuwe slaapapneu-algoritme analyseert de gegevens van een verstoorde ademhaling en zorgt dat er op Apple Watch een melding verschijnt als die gegevens op tekenen van slaapapneu wijzen. Deze melding bevat onder meer de periode waarin je mogelijk last had van slaapapneu, informatie over het belang van een bezoek aan de huisarts en een pdf met de data die de feature ‘Verstoringen van de ademhaling’ in drie maanden tijd heeft verzameld, details van meldingen en extra informatie die je met je huisarts kunt bespreken.

Het algoritme dat tekenen van slaapapneu herkent, is ontwikkeld met behulp van geavanceerde machinelearning en gebaseerd op uitgebreide gegevens uit klinische slaapapneu-tests. De feature is gevalideerd tijdens een klinische studie en het aantal deelnemers hieraan was ongekend groot voor slaapapneu-technologie. Volgens deze studie had elke deelnemer die er door het algoritme uit werd gepikt, ten minste milde slaapapneu. Naar verwachting wordt deze feature snel goedgekeurd door de FDA en gezondheidsinstanties in andere landen. De feature Slaapapneumeldingen is vanaf deze maand beschikbaar in meer dan 150 landen en regio’s, waaronder de VS, de EU en Japan.

Dieptemeter en temperatuursensor voor watersporten en de nieuwe Getijden-app

Apple Watch is uitermate geschikt voor watersporten, met een zwemproof design dat waterbestendig is tot 50 meter, en automatische detectie van zwemslagen en het aantal baantjes. watchOS 11 bevat nieuwe aangepaste work-outs voor in het zwembad. Ook de nieuwe dieptemeter en watertemperatuur­sensor van Apple Watch Series 10 komen goed van pas als je een duik wilt nemen.

De nieuwe dieptemeter meet tot 6 meter onder het wateroppervlak. Dat is ideaal om mee te snorkelen en op geringe diepte te duiken, of om gewoon wat te spelen in een meer, het zwembad of de zee. De nieuwe watertemperatuur­sensor meet de temperatuur van het water zodra Apple Watch onder water is. De ingebouwde Diepte-app is makkelijk leesbaar onder water en laat de tijd, huidige diepte, watertemperatuur, duur van de duik en de maximumdiepte zien. Je kunt je Watch bovendien zo instellen dat de app actief wordt zodra je onder water gaat. Ook tijdens work‑outs in het water wordt de watertemperatuur getoond, bijvoorbeeld bij zwemmen in open water of in het zwembad.

Als je van watersporten houdt, kun je met de nieuwe Getijden-app in watchOS 11 de omstandigheden op zee in de gaten houden. In deze app kun je opzoeken wat de komende zeven dagen de omstandigheden zijn voor een groot aantal stranden en surfplekken over de hele wereld, zoals eb en vloed, hoog- en laagwater en wanneer de zon opkomt en ondergaat. Al die gegevens zijn ter verduidelijking afgezet op een tijdlijn. Verder kun je op een handige kaart de stranden bij jou in de buurt bekijken, en er zijn nieuwe wijzerplaatfuncties waarmee je in één oogopslag ziet wat de situatie op je favoriete surfplek of strand is.

De Oceanic+‑app is nu beschikbaar voor Apple Watch Series 10, met nieuwe features voor snorkelen.2 In deze app, die is ontwikkeld in samenwerking met Huish Outdoors, vind je via een kaart eenvoudig populaire snorkellocaties. Verder geven andere snorkelaars tips over de omstandigheden op snorkelplekken. En tijdens het snorkelen zie je in één oogopslag informatie over de diepte, de watertemperatuur, enzovoort.

Audio afspelen via speakers en Stemisolatie voor telefoontjes

Ook nieuw is dat je via de ingebouwde speaker op Apple Watch Series 10 audio kunt afspelen. Je kunt audio beluisteren uit tal van apps, waaronder Muziek, Podcasts en Boeken van Apple en apps van derden. Allemaal gewoon via je Apple Watch.

Apple Watch Series 10 maakt ook gebruik van een nieuw neuraal netwerk voor stemisolatie dat draait op de 4-core Neural Engine en dat achtergrondgeluid onderdrukt tijdens telefoontjes of FaceTime-audiogesprekken. Hierdoor komt je stem helder over, ook al ben je op een luidruchtige plek zoals een druk restaurant, een straat met veel verkeer of ergens waar het hard waait.

Geavanceerde nieuwe kasten van aluminium en gepolijst titanium

Voor het eerst is Apple Watch verkrijgbaar in prachtig glanzend gitzwart aluminium. Hiervoor wordt de aluminium kast eerst gepolijst met behulp van nanodeeltjes en daarna in dertig stappen geanodiseerd. Apple Watch Series 10 is ook verkrijgbaar in vernieuwd roségoudkleurig aluminium, naast het veelgekozen geborstelde zilverkleurige aluminium.

Daarnaast is Apple Watch Series 10 verkrijgbaar in hoogwaardig gepolijst titanium, dat het roestvrij staal van vorige modellen vervangt. De nieuwe kasten van Grade 5-titanium hebben een stijlvolle, spiegelachtige glans en zijn bijna 20% lichter dan Apple Watch Series 9 in roestvrij staal. De titanium kasten zijn verkrijgbaar in drie schitterende kleuren: naturel, goud en leisteen.

Vorig jaar werd Apple Watch het eerste CO₂‑neutrale product van Apple. Allereerst was dit te danken aan een drastische reductie van de CO₂‑uitstoot op drie belangrijke onderdelen: materialen, elektriciteit en vervoer. Daarbovenop heeft Apple het kleine beetje overgebleven CO₂‑uitstoot gecompenseerd door te investeren in hoogwaardige CO₂‑kredieten. Met de introductie van Apple Watch Series 10, gemaakt met 100% gerecycled aluminium of 95% gerecycled titanium in de kast, kun je nu een CO₂‑neutrale optie kiezen voor elke Apple Watch van elk materiaal. Dit is een belangrijke stap in ons streven om uiterlijk 2030 op alle fronten volledig CO₂‑neutraal te zijn.

Met watchOS 11

Naast de nieuwe Getijden-app vind je in watchOS 11 op Apple Watch Series 10 allerlei geavanceerde features die inzicht geven in je gezondheid en conditie, en tal van slimme aanpassingsmogelijkheden:

De nieuwe Vitale functies-app, met een overzicht van een aantal metingen die ’s nachts worden verricht, zodat je een beter beeld krijgt van je eigen gezondheid. Wanneer twee of meer meetwaarden buiten het normale bereik vallen, kun je een melding krijgen, aangevuld met informatie over mogelijke oorzaken. Zo kunnen een verblijf op een andere hoogte of alcoholgebruik een rol spelen, of je zou iets onder de leden kunnen hebben.

 

Apple heeft vandaag de Apple Watch Series 10 onthuld.

Trainingsbelasting, een nieuwe manier om te zien welk effect de duur en intensiteit van je work-outs na verloop van tijd op je lichaam hebben. Een handig hulpmiddel om van dag tot dag te bepalen hoe zwaar je wilt trainen.

De Activiteit-ringen kun je nu nog meer naar je hand zetten. Zo kun je per dag van de week aparte doelen instellen, zodat je op het juiste moment een zetje in de goede richting krijgt. En wil je een poosje rust, bijvoorbeeld vanwege een blessure of gewoon omdat je even geen zin hebt, dan kun je je ringen voortaan een dag, een week, een maand of zelfs langer pauzeren zonder dat dit invloed heeft op je prestatiereeks.

watchOS 11 bevat ook een intelligentere slimme stapel waarmee je direct belangrijke informatie bij de hand hebt, een nieuwe Foto’s-wijzerplaat die machinelearning inzet om de selectie en compositie van de beste foto’s te vergemakkelijken, de Vertaal-app en Check-in voor Apple Watch, de mogelijkheid om met het Tik dubbel-gebaar door een app te scrollen en nog veel meer.

Verkrijgbare modellen

Apple Watch Series 10 is verkrijgbaar in 42 mm of 46 mm, met een kast van aluminium in de nieuwe kleuren gitzwart en roségoud en de bestaande kleur zilver, of van titanium in de kleuren naturel, goud en leisteen.

Elke Apple Watch Series 10 met een geweven sportbandje, gevlochten solobandje of vernieuwd Milanees bandje is CO₂-neutraal.

Apple Watch Hermès is verkrijgbaar in 42 mm en 46 mm in zilverkleurig titanium dat past bij het roestvrij staal van vorige generaties.

Bandjes

Het Milanese bandje en de schakelarmband zijn nu verkrijgbaar in kleuren die perfect passen bij de nieuwe titanium kasten van Apple Watch Series 10.

De nieuwe collectie bandjes van Hermès past in de rijke historie van dit modehuis, dat bekendstaat om zijn ambachtelijke vakmanschap. Het Torsade-bandje is geïnspireerd op scheepstouw en verkrijgbaar in een Simple en Double Tour-versie met keuze uit drie opvallende kleuren. Twill Jump Attelage is een smal en elegant Simple Tour-bandje met een contrasterende rand en zijdezachte afwerking. Grand H is het eerste metalen bandje van Hermès voor Apple Watch, met schakels van gesatineerd roestvrij staal en een klassieke dubbele vlindersluiting. De twee H‑vormige schakels kun je ertussenuit halen om het bandje passend te maken.

Daarnaast zijn het sportbandje en geweven sportbandje van Nike verkrijgbaar in opvallende nieuwe kleuren.

Prijzen en verkrijgbaarheid

In Australië, Canada, Duitsland, Frankrijk, India, Japan, de VAE, het VK, de VS en meer dan 49 andere landen en regio’s kun je Apple Watch Series 10 vandaag alvast bestellen. Vanaf vrijdag 20 september ligt dit nieuwe model in de winkel.

Apple Watch Series 10 is verkrijgbaar vanaf € 449.

Apple Watch SE is verkrijgbaar vanaf € 249.

De nieuwe Apple Watch-bandjes kun je vanaf vandaag bestellen bij apple.com/nl/store en in de Apple Store-app. Vanaf vrijdag 20 september liggen ze in de winkel.

watchOS 11 is vanaf maandag 16 september beschikbaar voor Apple Watch Series 6 of nieuwer en vereist iPhone Xs of nieuwer met iOS 18. Niet alle features zijn beschikbaar voor alle devices en regio’s.

Oudere Apple Watch-bandjes, waaronder de bandjes in de maat 41 mm en 45 mm, zijn compatibel met de nieuwe kasten van 42 mm en 46 mm, en alle nieuwe 42‑mm en 46‑mm bandjes zijn compatibel met oudere Apple Watch-modellen.

Klanten die een Apple Watch Series 10, Apple Watch SE, Apple Watch Ultra 2 of een nieuwe Apple Watch Series 6 of nieuwer kopen, kunnen drie maanden gratis gebruikmaken van Apple Music.

AppleCare+ voor Apple Watch geeft recht op onovertroffen service en ondersteuning, waaronder een onbeperkt aantal schade­­voorvallen als gevolg van een ongelukje, batterijservice en voorrang bij ondersteuning door de mensen die Apple Watch het beste kennen.

Zie apple.com/nl/2030 voor meer informatie over Apple 2030.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie