Arbeidsmarkt-update derde kwartaal 2024: steeds meer mensen op zoek naar (ander) werk en steeds meer vaste contracten
Arbeidsmarktupdate Q3 2024: Stijgende werkzoekenden en recordaantal vaste contracten

Arbeidsmarkt-update derde kwartaal 2024: steeds meer mensen op zoek naar (ander) werk en steeds meer vaste contracten

Redactie Baaz

In het derde kwartaal van 2024 heeft de stijgende trend van het aandeel mensen dat actief op zoek is naar (ander) werk zich voortgezet. De arbeidsmarktactiviteit ligt inmiddels op 13,5%, de hoogste stand in ruim zes jaar tijd. Het zijn vooral werkenden die naar verhouding vaker op zoek zijn naar een andere baan. 

Hoewel het totale arbeidsaanbod hierdoor niet groter wordt, wordt het voor werkgevers wel iets makkelijker om vacatures (sneller) te vervullen als een grotere groep mensen zelf op zoek is naar werk. Bovendien kan het de productiviteit vergroten als mensen een baan vinden die beter bij ze past. Doordat laag-/lager-productief werk en werkgevers bijvoorbeeld worden ingeruild voor banen en werkgevers die productiever zijn en waar werknemers meer werkplezier beleven. 

Verloop kan de productiviteit echter ook schaden, zeker als het gaat om zogenaamde ‘regretted losses’. Vandaar dat interne mobiliteit enorm belangrijk is om de mensen die wel goed op hun plek zitten, te behouden en te laten groeien in productiviteit.



Nieuw record vaste contracten

Een andere opvallende ontwikkeling die zich doorzet in het derde kwartaal, is de toename van het aandeel vaste contracten onder mensen die recent een (andere) baan hebben gevonden (baanvinders). Dat aandeel is gestegen tot 47,0%. Een nieuw record, terwijl er in het vorige kwartaal ook al sprake was van een record. 

 

Hoewel de economie hapert en de arbeidsmarkt licht afkoelt, zitten werkgevers nog steeds te springen om personeel. De krapte is in het derde kwartaal licht afgenomen, maar nog altijd groot. Vaste contracten worden sneller gegeven om personeel te werven én te behouden. De werknemer heeft, gezien de krapte op de arbeidsmarkt, bovendien nog steeds een sterke onderhandelingspositie en kan – om verschillende redenen, zoals de wens om een huis te kopen – een vast contract ‘afdwingen’.

 

Naast bovengenoemde duidelijke opgaande trends is er ook op veel plekken sprake van stabilisatie. Het aandeel baanwisselingen, de sourcingsdruk en de verwachte zoekduur laten de laatste tijd weinig beweging zien. Ook de werkloosheid ligt al geruime tijd op min of meer hetzelfde niveau. Bekijk de Arbeidsmarkt in Cijfers voor de ontwikkelingen van deze indicatoren in detail.

 

“De arbeidsmarkt lijkt even een adempauze te nemen. Er is meer aanbod, minder verloop en de krapte neemt iets af, al is deze nog volop aanwezig. De handhaving van de wet DBA per 1 januari 2025 zal ook voor extra bewegingen zorgen, waarvan een deel van de zzp’ers naar een tijdelijk of vast dienstverband bij werkgevers en detacheerders zal bewegen,” aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur arbeidsmarkt van Intelligence Group.

 

“Werkgevers hebben in de komende maanden een unieke mogelijkheid om een deel van hun lastig in te vullen vacatures ook echt in te vullen. Hopelijk doen ze dat, want de kans dat de markt daarna weer krapper wordt door de voorspelde economische groei, is groter dan dat het makkelijker wordt om mensen te vinden.”

 

Onderzoeksverantwoording

De indicatoren van intelligence Group worden periodiek geüpdatet, onder andere met cijfers op basis van ons eigen internationale arbeidsmarktonderzoek (ITAM) dat ieder kwartaal wordt bijgewerkt. De overige indicatoren en modellen worden op maandbasis geactualiseerd.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie