'De spreekkamer van de notaris is een hogedrukpan van emoties'

'De spreekkamer van de notaris is een hogedrukpan van emoties'

Redactie Baaz

Met zijn nieuwe boek De laatste geheimen van de notaris, neemt auteur Johan Nebbeling de lezer opnieuw mee naar een wereld vol intriges, verbazingwekkende erfeniskwesties en familieconflicten die zich afspelen achter de gesloten deuren van de notarispraktijk. 'Het jonge stel wilde in het samenlevingscontract dat er camera's in huis geplaatst mochten worden als het niet goed zou gaan met de relatie.'

In zeventig verhalen schetst auteur, journalist en bladenmaker Johan Nebbeling wat zich afspeelt achter de gesloten deuren van de notarispraktijk. Menselijke drijfveren als jaloezie, hebzucht, liefde en vergiffenis spelen opnieuw een hoofdrol in De laatste geheimen van de notaris, het derde boek in de serie over de geheimen van de notaris. 
Elk verhaal toont een andere kant van het notariaat, waarbij de juridische en emotionele aspecten soms op een pijnlijke manier botsen. Zoals auteur Nebbeling zelf zegt: 'Het notariaat is een goudmijn voor een journalist.' 

Sociale remmingen vallen weg

In de spreekkamer van de notaris is het leven in al zijn rauwe eerlijkheid zichtbaar, heeft Nebbeling ervaren na honderden gesprekken met notarissen in het hele land. Nebbeling: 'In de spreekkamer van de notaris komen de stoffige documenten samen met de gebeurtenissen en emoties die het echte leven tekenen: dood, huwelijk, scheiding, geld, ruzies, verzoening, haat, liefde, opofferingsgezindheid, geslepenheid en bedrog. Dat maakt die spreekkamer tot een soort hogedrukpan van menselijke emoties, waarin sociale remmingen wegvallen en mensen onbeschaamd hun ware aard laten zien.'

De juwelen van zuster Clementia

Zuster Clementia is een eigenzinnige non die een aanzienlijk kapitaal schenkt aan haar klooster. Een achterneef mag een doos komen ophalen, waarin hij tot zijn verbazing een kostbare verzameling sieraden aantreft. Hij staat voor een moreel dilemma: hoort deze ‘schat’ bij de officiële nalatenschap of niet?

Veel pijnlijke situaties in het boek zijn het gevolg van familieconflicten. Zo leken de erfgenamen van een overleden ouder het moeiteloos eens te worden over de verdeling van de nalatenschap. Maar na het verdelen van de meubels en de huishoudelijke artikelen wordt de doos met kerstspullen een breekpunt in de onderhandelingen. Het leidt tot een absurde maar hartverscheurende strijd om simpele, emotionele objecten.

Een jong stel komt bij een notaris om een samenlevingscontract af te sluiten. Niks bijzonders. Maar de twintigers willen ook in de overeenkomst afspreken dat er camera's in huis geplaatst mogen worden als de relatie onder druk komt te staan. De notaris vindt het idee krankjorum, en weigert: 'Het spijt me, maar ik vind dit hele idee zo onethisch dat ik er niet aan meewerk.' Daar zijn ze allebei even stil van. Maar dan besluiten ze: ach, laat die camera’s ook maar zitten.

Geboren verhalenverteller

De laatste geheimen van de notaris is een unieke bundel voor liefhebbers van menselijke verhalen met een juridisch tintje, en voor iedereen die een inkijkje wil in de wereld achter het recht. De verhalen laten zien hoe complex het menselijk gedrag kan zijn wanneer het aankomt op geld, familie en recht. Nebbeling toont zich opnieuw een geboren verhalenverteller die de notarissen en hun klanten in al hun kwetsbaarheid laat zien, maar hen altijd in hun waarde laat.

De laatste geheimen van de notaris (ISBN 9789461266484) is vanaf 14 november verkrijgbaar voor 17,50 euro.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie