Startup runnen? 5 lessen van Warren Buffett
Effectieve startup werkt volgens principes van het waardebeleggen

Startup runnen? 5 lessen van Warren Buffett

Redactie Baaz

De Amerikaanse superinvesteerder Warren Buffett staat bekend als de vader van het waardebeleggen. Deze vorm van investeren draait om een vijftal principes die ook van toepassing zijn op jouw startup.

Waardebeleggen: lessen voor de startup

​Iedere ondernemer kent de naam Warren Buffett, Amerikaans multimiljardair en oprichter en eigenaar van investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway. Maar de superinvesteerder die furore maakte als vader van het waardebeleggen, de meest klassieke vorm van investeren. Het legde Buffett geen windeieren, voor een aandeel Berkshire Hathaway betaal je al gauw 200.000 dollar. Buffetts principes van waardebeleggen zijn echter ook interessant voor de manier hoe jij je startup runt. Want het speelveld is dan wel drastisch veranderd in de loop der jaren, de spelregels zijn dat niet. Vijf ijzersterke regels uit het waardebeleggen op een rij.   

1) Verlies nooit geld

Een pracht van een open deur die Buffett intrapt. Waardebeleggen draait in de kern om het vermijden van risico's. Buffett heeft zich altijd verre gehouden van de aandelenhandel waarin grote risico's hand in hand gaan met hoge winsten. Wees zuinig is zijn devies. Eén op de tien startups mislukt, de belangrijkste oorzaak is dat ze zonder kapitaal komen te zitten.

2) Ga voor winst, niet voor schuld

Niet elke startup is vanaf D-Day winstgevend en soms gaan de kosten langere tijd voor de baten uit. Waar je alleen niet in terecht moet komen is de vicieuze cirkel van schulden maken en kapitaal verwerven. Schulden hebben namelijk de onhebbelijke gewoonte zich sneller op te stapelen dan winsten. Belangrijkste les: zorg dat je bij niemand in het krijt staat.

3) Zorg voor werkkapitaal op de bank

Waardebeleggers die interessante investeringen zoeken kijken in eerste instantie naar wat er concreet op de bankrekening van een bedrijf staat. Toezeggingen van andere investeerders of partijen zullen een belegger niet over de streep trekken: die kijkt naar wat je aan harde cash heb staan, niet naar toezeggingen van harde cash. 

4) Let op je competentiecirkel

​Het woord ligt Warren Buffett in de mond bestorven. Met competentiecirkel bedoelt hij het gebied waar jouw expertise ligt. Buffett investeert bijvoorbeeld nooit in aandelen technologie. Waarom? Omdat hij er geen enkel verstand van heeft. Hetzelfde kan een rol spelen bij startups - veel bedrijven ontplooien e-commerceactiviteiten zonder dat ze een oplossingen hebben voor de inherente logistieke problemen. Het is dus zaak in de gaten te houden wanneer je de grenzen van je competentiecirkel overschrijdt - en of je die handicap weet te ondervangen. Bijvoorbeeld door samenwerking met een partij die wel die competenties in huis heeft of door bepaalde activiteiten uit te besteden. ​De take away is duidelijk: investeer niet in dingen die je niet begrijp.

5) ​Ga voor duurzaamheid en lange termijn

​Wil je een sterke business bouwen? Zorg dan voor een lange adem. Buffett vergaarde het leeuwendeel van zijn kapitaal pas na zijn vijftigste. Datzelfde geldt voor andere iconen: Amazon schreef pas na 10 jaar zwarte cijfers en Facebook en Google verkochten zich ook niet aan de eerste de beste koper. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie