Overstappen naar managed hosting: ontzorg je webapplicaties
Webapplicaties hebben tal van voordelen. Het maakt locatieonafhankelijk werken mogelijk, want een moderne browser en een internetverbinding volstaat doorgaans. Ook het centrale management is een zegen voor de IT-afdeling. Maar wat als de hosting van zo'n webapp je boven het hoofd groeit? Er zijn genoeg redenen om over te stappen naar een managed hostingprovider.
Voor kenniswerkers is software een van de belangrijkste tools, en dat draait steeds vaker op het web. Maar daarin schuilt ook een gevaar: die software draait op een of meerdere webservers die onderhoud vergen, in de lucht gehouden moeten worden en bovendien goed moeten presteren. Want hoe productief jouw medewerkers ook zijn, als ze gehinderd worden door een trage, niet-responsieve applicatie is dat een verkapte vorm van kapitaalvernietiging. Laat staan als een applicatie compleet onbereikbaar is vanwege serverproblemen, een dergelijk incident kan enorm in de papieren lopen. Je bedrijf kan letterlijk knarsend tot stilstand komen als de toegang tot data en software platliggen.
IT: niet je core business
Een goede reden voor een forse uitbrander op de IT-afdeling zou je zeggen. Maar dat is niet altijd even redelijk. Hoe groot jouw bedrijf ook is, de IT is dienstverlendend en niet je core business. Daarnaast is het lastig bijblijven met de hardware als je bedrijf en dus het aantal medewerkers snel groeit en de druk op de applicatieserver(s) toeneemt. Een lastig aspect bovendien is de fi jnafstemming tussen alle schakels: de datastorage, de applicatieserver, de software zelf en de netwerkinfrastructuur die alles aan elkaar knoopt. Tel daarbij de beveiligingsproblematiek bij op en je hebt genoeg redenen om een overstap naar een managed hostingprovider te overwegen.
Doe het veilig
Een veelgehoorde klacht is dat de cloud niet veilig zou zijn en dat bedrijven daarom liever hun software en data in eigen beheer houden. Geloof ons: een professionele hostingpartij kan doorgaans vele malen effectiever de boel op slot zetten dan wanneer dat je dat allemaal zelf zou doen. Datacentra zijn strengbewaakt en technieken als encryptie voorkomen datalekkage. Controleer wel of jouw data binnen de Nederlandse of in ieder geval Europese grenzen blijft, zo voorkom je dat je data onder bijvoorbeeld de Patriot Act valt.
Unmanaged: IaaS en PaaS
Hoe gaat het inrichten van zo'n serveromgeving meestal in de praktijk? Doorgaans koop je een 'kale' server, of huur je deze bij een (unmanaged) hostingpartij. In het laatste geval kun je vaak ook kiezen voor een aantal servers, die vaak onder de noemer IaaS (Infrastructure as a Service) worden verkocht. Je krijgt in beide gevallen letterlijk alleen de technische infrastructuur met een voorgeïnstalleerd operating systeem tot je beschikking, alles wat daarbovenop komt moet jij of je IT-manager nog geheel zelf inrichten en onderhouden. Maar voor welk OS moet je gaan? Ben je het beste af met een Ubuntu-server of ga je toch voor een CentOS-systeem? Windows Server misschien? En welke software past het beste bij de webapplicaties die gehost moeten worden? En hoe ga je die software configureren?
Het zijn geen gemakkelijke maar zeer bepalende keuzes, maar bij een unmanaged hoster krijg je doorgaans geen grondig advies, ze denken niet met je mee. Dat is immers ook niet hun taak: zij moeten alleen de hardware en infrastructuur in de lucht houden. En als ze dat al doen, dan ben je voor de goede implementatie alsnog op jezelf of je eigen IT-staf aangewezen. Behalve IaaS kun je ook kiezen voor een PaaS-oplossing. Daarbij krijg je de beschikking over een standaardplatform. Servers zijn al voorzien van een operating systeem en platformomgeving voor je bedrijfsapps en de storageomgeving staat paraat, maar alles gaat uit van massa-standaardisatie.
Persoonlijke afstemming
op jouw situatie, jouw behoefte en jouw bedrijfsapps is er bij PaaS niet bij, laat staan een pro-actieve houding. Zowel IaaS als PaaS zijn dus zeker niet altijd een goede keuze en vergen nog de nodige kennis, kunde en tijd van jouw organisatie.
Managed hosting
Wil je zelf zo min mogelijk omkijken hebben naar de techniek en het beheer van je webapp-platform, dan kom je vanzelf uit bij managed hosting. Een managed hoster verzorgt niet alleen het technische platform, maar neemt ook behalve de infrastructuur ook het beheer van software, zoals programmeer en databasesoftware voor zijn rekening. Toch bestaan er ook zogeheten 'reactieve' managed hosters. Zij geven wel de garantie af dat ze je met raad en daad bijstaan als het gaat om het verhelpen van problemen maar kijken niet met beleid waar er problemen zullen ontstaan of nemen deze uit zichzelf weg. Bij hen moet je altijd zelf aan de bel trekken.
Voor een proactieve hostingprovider als True is het proactief beheren van websoftware wél core business. Hun beheermodel is met geen enkel ander doel ingericht dan het beheren van tientallen, zo niet honderden webapplicaties en verschillende soorten software waar deze applicaties op draaien. Zij zorgen voor de functionaliteit van alle software op de servers (zeg maar de lijm die er tussen de infrastructuur en de applicaties nodig is) waarmee dat specialistische werk niet ook bij jouw IT-afdeling ligt. Tel uit je (operationele) winst, of liever gezegd: voorkomen verlies.
Optimale performance
Naast 'troubleshooting' is ook een optimale performance een enorme pre van het uitbesteden van deze precaire klus. Want een traag reagerende applicatie is frustrerend voor je medewerks en dodelijk voor de productiviteit. Een managed hostingprovider als True kan met een combinatie van krachtige hardware – al dan niet virtueel – en fi jnmazige afstemming tussen alle schakels zorgen voor optimale prestaties en een vlot reagerende webapplicatie. En is de druk een keer groot, dan kunnen technieken als load balancing de vraag opvangen en zo vertraging voorkomen. Je hoeft dus niet meer na te denken welke software je inzet voor de prestatieproblemen en hoe je ervoor zorgt dat de data altijd gerepliceerd wordt voor veiligheid. Een ontwikkelaar die je applicatie maakt hoeft bovendien niet steeds updates te doen en de software te tweaken, dat doet een proactieve managed hoster. Kortom: proactieve managed hosting neemt niet alleen de infrastructurele last, maar ook de operationele last weg. Deze kennis hoef je hierdoor niet meer zelf in huis te hebben. Dat scheelt onder andere hoge onderzoekskosten naar ideale hostingvormen, opleidingskosten, het bijhouden van documentatie en verloren uren voor het up-to-date houden van alle kritieke systemen en software. Tel uit je winst!
Operationele voordelen
Een proactieve managed hostingprovider zoals True niet alleen de infrastructurele, maar ook de operationele lasten weg. Wat concrete voorbeelden op een rij:
- Een proactieve managed hostingprovider denkt mee over de functionaliteit van je dienst, en niet alleen over de beschikbaarheid.
- Je bespaart de kosten om 24/7 specialisten stand-by te houden om je continuïteit te garanderen.
- Je bespaart hoge onderzoekskosten naar de ideale hostingvorm en dito configuratie.
- Je hoeft niet meer zelf te monitoren op prestaties en capaciteit.
- Documenteren van configuraties is niet meer nodig.
- Ontwikkelaars kunnen weer ontwikkelen in plaats steeds met een schuin oog naar de hostingomgeving te kijken of het nog aansluit op de organisatiewensen en doelen.
Conclusie
Managed hosting is een effectieve manier om je software te ontzorgen en maximale prestaties te garanderen. Hiermee ontzorg je letterlijk je bedrijfskritische tools en zorg je dat je medewerkers maximaal productief kunnen zijn én blijven.