Verslag TEDxAmsterdam: verandering is mogelijk

Verslag TEDxAmsterdam: verandering is mogelijk

Redactie Baaz

De vijfde editie van TEDxAmsterdam in het Concertgebouw staat in het teken van Connected consequences. Voor verbinding wordt gelijk bij aankomst gezorgd. Iedere bezoeker krijgt twee dezelfde programmaboekjes in de handen gedrukt en moet een andere bezoeker aanspreken om een exemplaar te ruilen. Met boekje A en B loop ik richting het foyer. De zaal ken ik goed. Die blijft prachtig, niet alleen door de elegante kenmerken, maar vooral door de kalme uitstraling, waardoor het bijna als vanzelfsprekend voelt wanneer ik er ben.

Zoals je in dit 125-jarige muziekverblijf kunt verwachten, is de toonkunst een belangrijk onderdeel van de dag, met als hoogtepunten het Nederlands Blazers Ensemble, Favio Chávez en vooruit: Eva Simons samen met Dagan Cohen. Daarnaast komen er vanuit verschillende disciplines diverse sprekers aan het woord. RTL noemt TED highbrow. Klopt dat? En met welke lessen gaan ondernemers naar huis? Kritisch zet ik de interessantste talksvoor je op een rij.

Fotografische raadgeving

Jimmy Nelson heeft met zijn traditionele lens stammen vastgelegd, die er over een x aantal jaar waarschijnlijk niet meer zullen zijn. Met het verdwijnen van dit soort stammen, verliezen wij waardevolle culturen. Bovendien vertellen deze mensen ons meer over waar wij vandaan komen en de geschiedenis. Reizen is er met de paplepel ingegoten bij Nelson. Zijn ouders waren namelijk expats. Tijdens TEDxAmsterdam deelt hij humoristische en persoonlijke reisverhalen. Ook toont hij een fraai staaltje fotografie.

Gedurende het reizen krijgt Nelson fotografische raadgeving. Hij leert van de stammen, van verschillende omgevingen en van zichzelf. Drie essentiële levenslessen heeft hij voor ons. Wees voorzichtig met een oordeel vellen. Zorg ervoor dat je beter en nauwkeuriger kijkt, want vaak zit het anders in elkaar dan je denkt. Ik voeg er graag nog expliciet aan toe dat je iemands verhaal niet kent. Daarnaast moet je voelen dat je leeft, ook al zit je helemaal aan de andere kant van de wereld. Weet wat je gelukkig maakt en waar je voldoening uit haalt. Tot slot kom je echt in contact met anderen als je je kwetsbaarheden laat zien.

Know thyself

Manfred Kets de Vries zoomt in op leiderschap en disfunctionaliteit. Met zijn inspirerende en must-see talk legt hij de vinger op de zere plek. Baas worden, is één ding. Leider zijn, is wat anders. Veel leidinggevende mensen – vaak mannen – gaan van hero naar zero. Dat terwijl bedrijven, instituten en onze maatschappij afhankelijk zijn van mensen voor succes of falen.

De geschiedenis kent vele extreme voorbeelden van fataal leiderschap. Ook vandaag de dag staan de kranten er nog vol van en er zijn altijd nog voorbeelden die dicht bij je staan. Power corrupts – absolute power corrupts absolutely, zegt Lord Action. Filosoof Sophocles stelt: It is hard to learn the mind of any mortal, or the heart, till he be tried in chief authority. Power shows the man. Zeker in onze huidige maatschappij weet je pas echt wat iemands verborgen agenda is op het moment dat diegene macht heeft.

Sommige bazen veranderen door macht. Om baas te worden, moet iemand enigszins over narcisme en verwaandheid beschikken. Zonder deze twee elementen zouden wij op welk vlak dan ook, geen vooruitgang boeken. Maar het kan ernstig mis gaan. Dit soort leidinggevenden omringen zichzelf bijvoorbeeld door jaknikkers, waardoor zij de realiteit uit het oog verliezen.I don’t want any of these yes-men around me, beaamt filmmagnaat Samuel Goldwyn.I want people to tell me the honest truth, even if it costs them their job. Zo is het maar net!

Negatief narcisme en verwaandheid kun je door middel van de volgende checklist toetsen:

  • Staat jouw naam op een gebouw?
  • Beschik je over een eigen sportploeg?
  • Beschik je over een eigen jet?
  • Ben je eigenaar van een krant of andere mediakanalen?
  • Is iedereen het altijd met je eens?
  • Zijn er op kantoor overal foto’s van jou en beroemdheden?
  • Heb je een partner uit het jaar dat jij zowat je schooldiploma behaalde?

Vaak verbergen wij onze existentiële angsten die ten grondslag liggen aan een hoop gedragspatronen. Zo zijn velen van ons als de dood voor een zinloos bestaan, controleverlies of verlies van onze vrijheden.

De oplossing bestaat uit een aantal zaken. Luister goed naar jezelf en anderen. Ken jezelf – know thyself, weet wat je aan je vaardigheden hebt en zet die als instrumenten in voor goede zaken. Wees eerlijk tegen jezelf en bedenk wat je de volgende generaties wilt nalaten.

Graag voeg ik er nog aan toe dat diversiteit een rol kan spelen in het tegengaan of zelfs voorkomen van slecht leiderschap. Bovendien geloof ik dat het voor iedereen best helder is wat goede en slechte zaken zijn. Grijs-denken, hoort niet zomaar klakkeloos een schuilplaats te zijn voor nare handelingen.

Sluit de ogen niet en wees verantwoordelijk

Bas van Abel legt de zaal uit hoe belangrijk het is om te weten hoe producten in elkaar zitten, waar ze vandaan komen en door wie ze gemaakt zijn. Begin bij je telefoon. Van Abel vindt dat als je over een toestel beschikt, je verantwoordelijk bent. Om voor meer bewustzijn te zorgen, heeft hij de beweging Fairphone in het leven geroepen en een eigen toestel gecreëerd.

Laten wij onze ogen niet sluiten voor barre omstandigheden in fabrieken, maar ergens beginnen om voor verbetering te zorgen. Denk aan producten herontwerpen en maakprocessen aanpassen zodat telefoons op een verantwoorde manier gemaakt worden.

Drones zijn innovatief en functioneel

Bart Remes droomt ervan dat wij allemaal een drone op zak hebben. Of dat zomaar gaat gebeuren, valt te betwijfelen. Er zal waarschijnlijk wet- en regelgeving voor drones moeten worden opgesteld, net zoals voor de online veiligheidsvraagstukken waar wij in de afgelopen paar jaar stevig over doorpraten. Drones zijn zeker innovatief en functioneel. In Nederland worden ze hier en daar al ingezet. Zo gebruikt de NOS drones voor beeldopnamen. We gaan hier zeker meer over horen.

Natuurlijke werkelijkheid

Dadara probeert ons aan de hand van zijn kunstproject Like4Real wakker te schudden. Versterken sociale media onze fysieke en emotionele bindingen met anderen, of verstoren ze onze sociale structuur? Worden wij autistische zombies door al die likes? Hoe is het gesteld met de natuurlijke werkelijkheid? Is de menselijke interactie in gevaar?

Deze talk behoeft eigenlijk geen uitleg. Het hier en nu is zoals nooit tevoren essentieel voor ons en onze samenleving. Bewuste ervaringen zonder dat we onze energie verdelen tussen de fysieke en digitale wereld zijn zeer waardevol.

Daarnaast zullen ondernemers en individuen in de aankomende jaren kritisch moeten kijken naar al die likes. Wat is echt en wat is ingekocht? Echt van nep is digitaal amper meer te onderscheiden. Wat betekent een like? Wat is de waarde van de like voor de korte en lange termijndoelen? Privé - dus niet vanuit mijn werk - gaat er geen dag voorbij zonder te twijfelen of ik mijn Facebook-pagina zal sluiten, of anders afslanken tot de minimale kern. Ik weet dat ik niet de enige ben die dat denkt.

Echt en nep

Floris Kaayk bewijst maar weer wat er digitaal en via de sociale kanalen allemaal mogelijk is en tegelijkertijd hoe moeilijk het is om er echt van nep te onderscheiden. Met zijn fictieverhaal Human Birdwings en als pseudopersonage Jarno Smits laat hij zien welke stappen hij onderneemt om te gaan vliegen. Alleen is alles één groot toneelspel en een middel om als filmmaker aandacht te krijgen.

Misschien dat velen van jullie Jarno a.k.a. Floris een held vinden. Knappe PR- en mediastunt zullen velen beargumenteren. Vergeet echter niet dat echt versus nep in de afgelopen jaren voor behoorlijk veel verwarring heeft gezorgd en in de aankomende tientallen jaren voor nog meer opschudding gaat zorgen, ook bij ondernemers. Om in lijn te blijven: dit soort ontwikkelingen kunnen zorgelijk zijn. Wees alert.

80 miljard neuronen

Amy Robinson spreekt over het spel Eyewire om het brein in kaart te brengen. Menselijke hersenen beschikken over zo’n 80 miljard neuronen. Eén neuron reconstrueren, kost een onderzoeker zo’n 50 uur. Kortom, Eyewire is een intensief en interessant project op het gebied van neurowetenschap, om op een alternatieve wijze inzicht te kunnen krijgen in iets dat door de eeuwen heen één groot mysterie voor de mensheid was. Samen komen wij vooruit.

Helften

Na afloop van TEDxAmsterdam neem ik boekje A en B nog eens goed door. TED zou geen TED zijn zonder toegevoegde citaten, oftewel ideas worth spreading:

The future of the world – and therefore of gift giving – is not about stuff, it is about people – JO Cadeau

Passion can help raise an average idea to great success – Alexandre Janssen

You can be influential if you know where you are going – Nico Baken

I’m not a classical slum story, I’m the Slumdog Manager – Mark Kamau

You can’t keep us in a box for long – Emer Beamer

The universe works. There’s nothing that we need to do, it just keeps on running – Robbert Dijkgraaf

Quotes zijn mooie woorden die pas effectief zijn als je er iets mee gaat doen. Dat geldt natuurlijk even goed voor de talks. Everybody believes that the Netherlands deserve[s] a piece of TED, zegt Jim Stolze, organisator en presentator van het evenement. Dat is ook zo, hoewel het soms een uitdaging blijkt te zijn om krachtige inspirators te vinden. Juist de inspirators die mensen tot in de kern van hun wezen weten te raken, vormen een essentiële helft voor verandering en groei. De andere helft bestaat uit de verantwoordelijkheid van het individu om ideeën om te zetten in handelingen. You’ll never change your life until you change something you do daily. The secret of your success is found in your daily routine, onderschrijft John C. Maxwell.

Hoewel de Nederlandse TED talks onder andere kunst en wetenschap weten samen te brengen, kunnen ze wat mij betreft nog niet altijd tippen aan vele mondiale talks. Als dit de definitie van highbrow is, mag het best een tandje hoger. Laten we tegelijkertijd wel ontzettend trots zijn op de mensen die in ons land op eigen kracht voor beweging en vooruitgang zorgen. Verandering is wel degelijk mogelijk. Op het moment dat je staat voor wat je nastreeft, plezier hebt, hard werkt en waarde toevoegt, ben je meester van je bestaan. Niemand hoeft je daarvoor zelfs te erkennen. Jij bent genoeg. Dit zijn de ondernemers en inspirators die we nodig hebben. Met hen wil ik zaken doen en van hen wil ik leren.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie