Overheid wil stiekem gewoon Microsoft-software

Redactie Baaz
Bij een aanbesteding voor nieuwe software voor 21.000 werkplekken bij de overheid, blijken de betrokken ambtenaren eisen te stellen die vooral Microsoft in een goede positie brengen.

Er worden in de aanbestedingsbrief, waar Webwereld de hand op wist te leggen,specifieke eisen gesteld aan de software die op de nieuwe werkplekken moet kunnen draaien, zoals Windows-databases Access en FileMaker. Ook moet de Active Directory worden ondersteund, Microsoft methode om computers en gebruikers centraal te managen in een computernetwerk. Andere aanbieders dan Microsoft zijn daardoor in een slechte positie: zij moeten hun software via een omweg compatibel maken met de 'Microsoft-eisen'.

Open source
In het aanbestedingsdocument, die de betrokken ambtenaren niet zomaar willen prijsgeven, is ook nauwelijks sprake van vraag naar open source-software of het volgen van open standaarden, wat de overheid immers een stuk flexibeler kan maken op ict-gebied en die ook tot de nodige besparingen kan leiden. De Tweede Kamer noemde deze argumenten bij haar recente initiatieven, zoals het actieplan van Van Heemskerk, om gebruik van 'open' software te bevorderen.

Tot de overheidsinstellingen die onder de aanbesteding vallen behoren de Opta en de Nma, instituten die eerlijke handel moeten bevorderen.

De Socialistische Partij (SP) heeft inmiddels een spoeddebat aangevraagd over de kwestie.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie