Privé-zaken regelen onder werktijd is geen goed idee
Voorkom malware en hoge boetes

Privé-zaken regelen onder werktijd is geen goed idee

Redactie Baaz

Veel mensen doen privé-zaken in de baas zijn tijd voor. Als ondernemer verlies je zo niet alleen effectieve arbeidsuren, maar loop je vooral het risico op gegevenslekken.

Of een werknemer tijdens werktijd privé-zaken als banktransacties of social media mag verrichten, verschilt per bedrijf. De ene ondernemer heeft er geen moeite mee en vindt het juist goed als zijn medewerkers goed zichtbaar zijn op social media en de andere baas weert strikt elke privé-activiteit van de werkvloer. Voor beide valt wat te zeggen, maar feit is dat de versmelting van werk en privé grote gevolgen kan hebben voor de veiligheid van je bedrijfsgegevens.

Risico op datalekken

Samsung liet een onderzoek uitvoeren onder 4500 Europese kantoormedewerkers die mobiele apparaten zoals smartphones, tablets en laptops gebruiken voor hun werk. Conclusie: driekwart van de werkende Nederlanders regelt privézaken onder werktijd en 84 procent werkt in privétijd. Kortom, de versmelting van werk en privé is een feit.

Opvallend is echter dat maar weinig van de respondenten geen idee heeft van het mobiele beveiligingsbeleid of dat gewoon negeert. Twintig procent van hen gebruikt privétoepassingen ook op de zakelijke smartphone, zelfs als dit uit beveiligingsoogpunt niet mag. Het gevolg is dat het risico op malware en gegevenslekken toeneemt.

Ondernemers, aan de slag

Er ligt een belangrijke taak voor ondernemers om ervoor te zorgen dat het risico op gegevenslekken wordt gedicht. Niet alleen zorg je dan dat je data veilig is, je voorkomt ook dat de overheid je hoge boetes oplegt voor het niet correct naleven van beveiligingsregels.

Wat kun je doen? Allereerst is het goed om de risico’s goed in kaart te brengen en te weten welke diensten en toepassingen je werknemers onder werktijd gebruiken die mogelijk een gevaar opleveren. Kijk vervolgens naar een beveiligingssysteem dat je zaak zo goed mogelijk dichttimmert. Heb je zelf niet alle kennis over alle veiligheidsoplossingen, risico’s en voorschriften in huis, dan is het raadzaam een expert in de arm te nemen. Dat kost wat, maar die kosten zijn verwaarloosbaar ten opzichte van de schade die datalekken kunnen opleveren of een boete van de overheid. Tot slot is het zaak je werknemers goed te informeren. Zolang zij niet van de gevaren en risico’s op de hoogte zijn, zullen zij niet zo snel waakzaam omgaan met privé-activiteiten op de werkvloer. Ga dus met hen in gesprek.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie