PRTG Network Monitor: bedrijfsnetwerkmonitoring vanuit huis

PRTG Network Monitor: bedrijfsnetwerkmonitoring vanuit huis

Redactie Baaz

De afstand tussen de IT-medewerkers en eindgebruikers is sinds een jaar groter dan ooit. Wanneer je thuiswerkt is het lastig om precies te weten wat er in je bedrijfsnetwerk gebeurt. Hoe kom je er vanuit je thuiskantoor achter dat een kritische dienst platligt?

Het antwoord op deze vraag is niet anders dan wanneer iedereen op kantoor werkt: netwerkmonitoring. En als je daarvoor PRTG Network Monitor gebruikt, zijn er drie dingen waar je een oogje op kunt (en moet) houden als je vanuit huis werkt.

1. Bandbreedte

De bandbreedte blijft bepalend voor de snelheid en efficiëntie waarmee eindgebruikers toegang tot diensten en applicaties kunnen krijgen. Een lage bandbreedte kan leiden tot allerhande problemen die nadelig uitpakken voor thuiswerkers. Haperende verbindingen maken videovergaderingen tot een nachtmerrie. En bij een trage verbinding met clouddiensten als Microsoft 365 of Confluence kan het twee keer zo lang duren om werk gedaan te krijgen. Kortom: bandbreedte is waarschijnlijk het meest cruciale aspect om te monitoren.

Het bandbreedtebeheer is een netelige kwestie. Dat komt omdat er tegenwoordig diverse variabelen van invloed kunnen zijn op de verbinding van gebruikers met diensten. En veel daarvan vallen buiten je controle. Neem bijvoorbeeld het draadloze thuisnetwerk van eindgebruikers. Het is heel goed mogelijk dat daar tig apparaten mee zijn verbonden. En dan is er nog de internetverbinding van de gebruiker. Het is natuurlijk zo goed als onmogelijk om die te monitoren. Je kunt PRTG immers niet in het thuisnetwerk van elke collega implementeren. Oké, dat zou je wel kunnen doen, maar ik weet zeker dat je daarmee een of andere privacywet overtreedt.

In plaats daarvan zal je moeten werken op basis van uitzonderingen. Als een gebruiker klaagt over problemen met de een of andere dienst, zal je hem of haar moeten vragen om een test van de internetsnelheid uit te voeren. Daaruit zal blijken of het probleem aan de internetverbinding ligt of aan iets anders.

Wat je echter wel kunt doen, is bewaken wat er binnen het bedrijfsnetwerk gebeurt. Ook als je niet fysiek op kantoor aanwezig bent. De truc is om potentiële probleemgebieden binnen het netwerk te monitoren. Op die manier heb je weet van opstoppingen van het netwerkverkeer voordat eindgebruikers naar de telefoon grijpen...

Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen met PRTG Network Monitor:
 

  • Maak gebruik van SNMP-sensoren: monitoring van de bandbreedte met SNMP zal uitwijzen hoeveel verkeer er langs elke poort verloopt.
  • Maak gebruik van Flow-sensoren: PRTG biedt de mogelijkheid om gebruik te maken van Flow-protocollen. Daarmee kun je uitlichten welke apparaten het meeste verkeer genereren, langs welke verbindingen het meeste netwerverkeer verloopt enzovoort.
  • Maak gebruik van de Packet Sniffer-sensor: analyseer al het netwerkverkeer en genereer ranglijsten van de meest verkeersintensieve gebruikers en IT-systemen

2. Het VPN

Als het voltallige personeel zich via een Virtual Private Network aanmeldt, zijn er waarschijnlijk tientallen of zelfs honderden thuiswerkers met je bedrijfsnetwerk verbonden. Dat betekent vanzelfsprekend dat je voortdurend moet controleren of het VPN naar behoren werkt.

De belangrijkste factoren om rekening mee te houden zijn het inkomende en uitgaande VPN-verkeer en het aantal verbindingen.

Langzaam verkeer zou op een potentieel probleem kunnen wijzen. En kennis van het huidige aantal verbonden gebruikers kan helpen met de probleemoplossing en het diagnoseproces.

PRTG maakt voor het monitoren van VPN’s gebruik van het Simple Network Management Protocol (SNMP). Als je VPN-omgeving is gebaseerd op Cisco ASA- of SonicWallhardware, biedt PRTG een aantal standaardsensoren die gebruikmaken van SNMP voor de bewaking van het VPN-verkeer, de gebruikers en de verbindingen. Als je met andere VPN-technologie werkt, kun je gebruikmaken van de zelf definieerbare SNMP-sensoren van PRTG. Fabrikanten zoals Juniper en Fortigate bieden MIBbestanden aan die je met PRTG kunt integreren (bijvoorbeeld met behulp van de SNMP Library Sensor), zodat je de desbetreffende VPN’s kunt monitoren.

3. Tools voor videobellen

Er bestaat geen twijfel over: videobellen vormt de lijm die virtuele teams bij elkaar houdt. Het gebruik van tools voor videobellen zoals Microsoft Teams en Zoom is de enige manier waarop teams kunnen blijven werken als… nou ja, als teams. En die tools moeten natuurlijk in de lucht blijven.

De status van Zoom kun je makkelijk met PRTG checken door middel van de native Zoom Service Status-sensor. De meeste andere diensten bieden ofwel een API of een website waar gebruikers de beschikbaarheid van de dienst kunnen aflezen. Je kunt deze informatie gebruiken in combinatie met de REST Custom-sensor in PRTG om meldingen te laten genereren wanneer de gebruikte dienst uit de lucht is.

Monitoren vanuit huis met PRTG

Uiteraard zijn er tal van andere dingen die je in de gaten zult moeten houden. De bovenstaande aspecten zijn simpelweg het belangrijkst wanneer een grote groep werknemers thuiswerkt. PRTG helpt je met al deze zaken.

PRTG werkt als volgt: je installeert een PRTG-server in je IT-omgeving. Deze server haalt vervolgens data op uit je apparaten, infrastructuur en netwerk. Je kunt dashboards maken en die vanaf elke locatie raadplegen — zelfs vanuit huis.

Je kunt PRTG ook meldingen naar je smartphone laten verzenden. Op die manier ben je altijd op de hoogte van downtime, zonder dat je alles voortdurend moet controleren. Wil je dat PRTG je helpt terwijl je thuiswerkt? Bezoek deze pagina en probeer de proefversie 30 dagen lang gratis uit.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie