Ruim twee derde van de Nederlanders staat open voor een tweedehands cadeau
Ruim twee derde van de Nederlanders vindt het niet erg om een cadeau te krijgen dat tweedehands is; bijna de helft vindt het niet erg om er zelf een te schenken. Dat blijkt uit een onderzoek van iVOX in opdracht van Swappie, de grootste iPhone refurbisher van Europa, onder 2.000 Nederlanders en Belgen. In deze tijd van hoge inflatie en grotere aandacht voor duurzaamheid, kan een tweedehands cadeau een aantrekkelijk alternatief bieden.
Bijna de helft (46,7%) van de duizend Nederlanders die aan het onderzoek deelnamen, heeft ooit een tweedehands cadeau ontvangen. Daarnaast heeft 50,4% er zelf een gegeven. Het onderzoek, dat ook in België aan een soortgelijk publiek is voorgelegd, toont aan dat onze zuiderburen een stuk minder vertrouwd zijn met tweedehands cadeaus. Ongeveer een derde (33,8%) van de Belgen heeft ooit een tweedehands cadeau ontvangen en 36,9% heeft er zelf een geschonken. Dit suggereert dat het geven en ontvangen van tweedehands cadeaus in Nederland meer ingeburgerd is dan in België.
Nederlanders blijken vergeleken met Belgen meer bereid te zijn om een tweedehands cadeau te geven of te ontvangen. Ongeveer 67% van de Nederlanders vindt het niet erg als ze een tweedehands cadeau mogen uitpakken, terwijl dit percentage bij de Belgen op 53% ligt.
Duurzaam en financieel aantrekkelijk
Een tweedehands cadeau biedt tal van voordelen. Aan de ene kant is het doorgaans goedkoper dan een gloednieuw product, maar het is ook beter voor de planeet om een bestaand item een tweede leven te geven. Ongeveer 35% van de Nederlanders vindt geldbesparing belangrijk bij het kiezen voor een tweedehands cadeau, terwijl 34% duurzaamheid belangrijk vindt. Opvallend is dat vooral jongeren (42%) het argument kostenbesparing belangrijker vinden dan duurzaamheid.
Wat houdt ons tegen
Iets meer dan een derde (37,3%) van de Nederlanders twijfelt aan een tweedehands cadeau vanwege zorgen over de perceptie ervan. In België blijkt perceptie een groter struikelblok te zijn (52%) bij het overwegen van een tweedehands aankoop. Opvallend is dat vooral jongeren onder de 34 jaar (49,9%) de mening van de ontvanger als een groter struikelblok ervaren dan mensen van 55 jaar en ouder (32,9%).
Ook twijfels over de staat van het tweedehands product spelen mee bij bijna de helft van de Nederlanders (48,7%). Wat betreft de kwaliteit maken ze zich een stuk minder zorgen: slechts 16,8% zegt geen vertrouwen te hebben in de kwaliteit van een tweedehands cadeau. In België ligt dit anders, waar bijna 30% geen vertrouwen heeft in de kwaliteit.
Zet tweedehands op je verlanglijstje
Ondanks twijfels van de schenker blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders (47,7%) bereid is een tweedehands cadeau op zijn of haar verlanglijstje te zetten. Terwijl nog eens 25,4 % er neutraal tegenover staat. In België liggen deze percentages iets lager, respectievelijk 38,9% en 22,3%.
Elektronica minst populair om tweedehands te geven
Op de vraag welk soort tweedehands product respondenten als cadeau zouden geven, komen vooral klassieke categorieën naar voren. Zo staan boeken (58,2%) en speelgoed (40,7%) gemiddeld het vaakst in de top drie. Ook meubels en decoratie (33,5%) doen het goed, gevolgd door CD’s, DVD’s, vinylplaten en games (31,1%). Kleding en accessoires (23,1%) volgen, terwijl elektronica de hekkensluiter is met 16,6%. In Nederland doet elektronica het nog iets beter als tweedehands cadeau dan bij de Belgen (11,9%).
Het is natuurlijk geen verrassing dat boeken en speelgoed hoog scoren als tweedehands cadeau. Dat slechts een minderheid aan elektronica denkt, maakt duidelijk dat er nog ruimte is voor groei in deze sector. Swappie hoopt als specialist in het opknappen van iPhones snel verandering te brengen in deze trend.
Martine Hardeveld Kleuver, Country Manager België & Nederland bij Swappie: “Hoewel tweedehands cadeaus steeds populairder worden, heeft elektronica nog een inhaalslag te maken. Bij Swappie dragen we actief bij aan deze beweging door de levenscyclus van gebruikte iPhones te verlengen en we nemen dit uiterst serieus. Waar de tweedehandsmarkt vaak geen garanties biedt op kwaliteit en prestaties, kunnen wij onze klanten geruststellen dankzij uitgebreide controles die waarborgen dat alle functionaliteiten van onze iPhones even goed werken als die van een gloednieuw model. Daarnaast bieden we bij Swappie 2 jaar garantie op je telefoon. Een refurbished toestel is daarom ideaal voor wie deze feestdagen wil uitpakken met een hoogwaardig en duurzaam cadeau dat tegelijkertijd bijdraagt aan het verminderen van de afvalberg.”