Snelle opmars VPN-tunnels over internet
De opmars van eigen, beveiligde bedrijfsnetwerken binnen (en buiten) organisaties is niet te stuiten. Met IP-VPN's (VPN's over internet) koppelen bedrijven meerdere vestigingen in een 'eigen' netwerk en kunnen telewerkers vanuit huis veilig hun bedrijfsnetwerk op.
Ook ontstaan heel nieuwe toepassingen. Zoals pinautomaten in winkels die via internet met het bankennetwerk 'praten' en bedrijfsservers die niet langer in het bedrijfspand staan, maar bij een specialist die het onderhoud verzorgt en de 'uptime' garandeert.
Via VPN is de identiteit en beveiliging van het gebruik van de zakelijke systemen gegarandeerd
Barrires geslecht
Leken niet veel meer dan een jaar geleden de bezwaren groter dan de voordelen van VPN, intussen zijn die barrires praktisch allemaal geslecht. De belangrijkste aanjager is het goedkope aanbod van breedbandaansluitingen voor particulieren en bedrijven.
Vooral in de retailbranche en diverse mediasectoren is er een forse toename van deze VPNs, Dat is het resultaat van recente ontwikkelingen en veranderingen in het aanbod.
De beperkingen die een wijdere acceptatie van VPNs in de weg stonden betroffen vooral de beveiliging en de vrees dat te weinig ADSL-capaciteit voorhanden was. Ook bestaande langlopende contracten en de belemmeringen van bestaande (legacy) systemen zaten in de weg. Een recent rapport van marktonderzoekers Frost & Sullivan, IP Virtual Private Networks (IP VPNs) in Europe 2007, heeft de ontwikkelingen in kaart gebracht.
De (kostbare, ingewikkelde) beveiliging van VPNs is geen reden meer om af te zien van een eigen bedrijfsnetwerk, beweert Frost & Sullivan. De veiligheid van de gegevens is gegarandeerd en het aanbod is gestandaardiseerd (vereenvoudigd).
ATM en Frame Relay overboord
Eertijds bejubelde technieken als ATM en Frame Relay worden nu massaal overboord gezet, de convergentie van GSM, internet, e-mail en TV bespoedigt de overstap en tenslotte wordt het vasthouden aan bestaande contracten met leveranciers thans als minder hinderlijk ervaren.
Dat is ook de constatering van Berend Jan van Maanen, Country Manager Benelux en Nordics van Interoute, een grote aanbieder van zakelijke (gasvezel)netwerken. "We hebben geanticipeerd op de snelle opkomst van VPN's," benadrukt hij. De netwerkcapaciteit die bedrijven nodig hebben om snelle, betrouwbare en vooral veilige bedrijfsnetwerken te onderhouden, kunnen wij nu al bieden. Dat is het resultaat van onze recente investeringen in extra glasvezel."