Sociale en duurzame innovaties getest op festival Into The Great Wide Open

Sociale en duurzame innovaties getest op festival Into The Great Wide Open

Redactie Baaz

Into The Great Wide Open maakt dit weekend ruim baan voor sociale en duurzame innovatie. Tijdens het festival op Vlieland worden met behulp van bezoekers en vrijwilligers maar liefst zes innovaties getest: van een flexibel bouwsysteem voor noodhuisvesting tot een slim toilet dat tot veertig procent water bespaart. De testcases staan onder begeleiding van Innofest, dat ondernemers en onderzoekers de kans geeft hun innovaties op festivals te testen en waardevolle feedback op te halen. Hierdoor kunnen ze hun prototypes sneller verbeteren op weg naar een eventuele marktlancering en het maken van maatschappelijke impact.

 

Net als Innofest gelooft Into The Great Wide Open dat een sociale en circulaire samenleving de toekomst heeft. Het festival wil stapsgewijs een circulair en klimaatpositief festival worden, onder meer door het overschakelen naar hernieuwbare en emissievrije energie en het gebruik van biobased, herbruikbare en recyclebare materialen. Door het festival als proeftuin open te stellen voor het testen van diverse prototypes, benadrukt de organisatie het belang van innovatie in het creëren van die gewenste sociale en circulaire samenleving.

De komende dagen worden de volgende innovaties getest:

Wadify: Het toilet van de toekomst

De ondernemers van Wadify hebben een toilet ontwikkeld dat water bespaart dankzij een slimme sensor die de aard van de gedane ‘boodschap’ analyseert. Op basis van de data die de sensor doorgeeft, bepaalt het toilet automatisch de optimale hoeveelheid spoelwater. Zo bespaart het slimme toilet tot wel veertig procent water, zonder aan hygiëne in te boeten. Op Into The Great Wide Open test Wadify voor het eerst de sensoren.

ChefChain: Bewustere voedselkeuzes dankzij blockchain

Hoe meer kennis consumenten over hun voedsel hebben, hoe bewuster ze keuzes kunnen maken. Dat is het idee achter de blockchain-technologie waarmee ChefChain informatie beschikbaar maakt over de herkomst van eten, de voedingswaarde en CO2-uitstoot. Chef Damien Tyalor nam met Café Soigné (openingsdiner), Het MosselNet (zaterdag bij de Keukenkaravaan) en brouwerij Fortuna Vlieland een aantal gerechten en drankjes onder de loep en maakt zo voor bezoekers inzichtelijk welk verhaal er bij elk ingrediënt hoort.

PaperCoin: Festivalmunt met een bloemrijke toekomst

De PaperCoin van JunkArt is een innovatieve festivalmunt van gerecycled papier met ingelegde wildebloemzaden. De munten zijn biologisch afbreekbaar en leveren prachtige bloemen op wanneer ze onverhoopt in de natuur terechtkomen. Op Into The Great Wide Open is het betalingsverkeer volledig digitaal. Daarom testen de bedenkers hoe de munten in de smaak vallen en zich gedurende een festivalweekend houden door ze onder een selecte groep bezoekers uit te delen en feedback te vragen.

Dutch Automated Mobility: Bezorgrobot voor makkelijker horecabediening

In sectoren waar personeelskrapte en een hoge werkdruk heerst, zoals de horeca of logistiek, kunnen bezorgrobots de werkzaamheden verlichten. Festivalbezoekers kunnen dit weekend op Vlieland kennismaken met de bezorgrobot van Dutch Automated Mobility, die op kampeerterrrein Stortemelk rond zal rijden. Met hun test hopen de ontwikkelaars meer te leren over hoe mensen de diensten ervaren en of festivals een geschikte plek zijn om de robot in te zetten.

FlexiDome: Zelf je onderkomen in- en uit elkaar halen

Met dit innovatieve bouwsysteem willen de onderzoekers van het Centre of Expertise Veiligheid & Veerkracht van Avans Hogeschool noodhuisvesting tijdens crisisopvang flexibeler en leefbaarder maken. Op Into The Great Wide Open gaan vrijwilligers met de losse onderdelen van de FlexiDome aan de slag. De onderzoekers hopen zo meer te leren over wat gebruikers zoal met het bouwsysteem creëren, welke verbeteringen mogelijk zijn en hoe de sociale interactie tussen deelnemers verloopt.

PowerTrolley: Modulaire en duurzame batterij

Backstage kijkt Rent a Battery mee met cateraars en leveranciers van licht en geluid om informatie op te halen voor hun innovatie, de PowerTrolley. Deze groene en modulaire batterij is speciaal ontworpen voor middelgrote tot zware stroomgebruikers en dient als alternatief voor vervuilende dieselgeneratoren - die op Into The Great Wide Open al verleden tijd zijn. 

Een kijkje achter de schermen met de innovatietour

Op zaterdag 2 september krijgen festivalbezoekers de kans om een kijkje achter de schermen te nemen bij de innovaties die aan het testen zijn. De door Innofest georganiseerde innovatietour gaat bij alle testcases langs waarbij er uitgebreid ruimte is om vragen te stellen en feedback te geven. De tour is van 14.00 tot 15.30 uur en start op het Bolderplein.

De tests op Into The Great Wide Open worden begeleid door Innofest en mede mogelijk gemaakt door de provincies Groningen, Friesland en Drenthe, de Gemeenten Groningen, Leeuwarden en Assen, Stichting Goeie Grutten, Regieorgaan SIA, de Europese Unie, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Green Deal Circular Festivals, Live Green Events Sweden, Green Events, One Resilient Earth, Lab Vlieland en de organisatie van Into The Great Wide Open. 

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie