Stap over op elektrische bestelbussen

Stap over op elektrische bestelbussen

Redactie Baaz
Het aantal elektrische auto’s stijgt fors, maar over elektrische bestelbussen hoor je een stuk minder. Toch zijn er steeds meer bedrijven die overstappen op deze elektrische voertuigen. Dit komt doordat duurzaamheid steeds hoger op de agenda staat en er subsidies zijn voor bedrijven die overstappen op elektrische bestelwagens.

Klimaatneutrale steden

Vervoer is in Europa verantwoordelijk voor een kwart van alle uitstoot van broeikasgassen. De EU heeft daarom als doel om in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn. Om dit te bereiken moeten er in 2030 al honderd klimaatneutrale steden zijn. In verschillende Nederlandse steden vind je nu al emissievrije zones, waar je alleen welkom bent met vervoer die weinig luchtvervuiling veroorzaakt. Maakt jouw bedrijf gebruik van bestelbussen en wil je niet achter de feiten aan lopen? Dan is het verstandig om nu te beginnen met investeren in elektrische bestelbussen. Zo voorkom je dat je wagens straks niet meer welkom zijn in bepaalde gebieden en je werk stil komt te liggen.

Subsidie voor bestelbussen

Sinds maart 2021 komen ondernemers in aanmerking voor 5.000 euro subsidie wanneer ze een elektrische bestelauto aanschaffen of leasen. Deze regeling loopt tot 2025, zodat ondernemers in dat jaar helemaal klaar zijn voor het rijden in emissievrije zones. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de nieuwprijs van de bestelbus: 10 procent van deze prijs wordt gesubsidieerd (met een maximum van 5.000 euro).
Waar de bestelbus verder aan moet voldoen? Hij moet tenminste 100 kilometer uitstootvrij kunnen rijden. Ook is er een maximaal aantal bestelbussen waarvoor één bedrijf subsidie kan aanvragen. En verkoop je de bussen binnen drie jaar? Dan moet je een deel van de subsidie terugbetalen. In totaal wordt er voor deze subsidie 185 miljoen euro uitgetrokken, waarvan elk jaar een deel beschikbaar wordt gesteld.

Opladen van de bestelbussen

Wanneer je investeert in elektrische bestelbussen, dan hoort daar ook een investering in laadpalen bij. Dit is in eerste instantie misschien een forse investering, maar op de lange termijn is elektrisch rijden niet alleen beter voor het milieu, maar ook nog eens voordeliger dan rijden op brandstof. Heb je daarnaast ook nog eens zonnepanelen bij je bedrijf? Dan kun je de bestelbussen zelfs helemaal gratis opladen.

Investeren in laadpalen

En wist je dat je door te investeren in laadpalen bij je bedrijf je ook in aanmerking komt voor subsidie? Wanneer je een laadpaal zakelijk gebruikt is dit namelijk een investering in duurzaamheid en daar wil de overheid ondernemers graag bij helpen. Wil je daarvoor in aanmerking komen? Dan moet het investeringsbedrag wel minimaal 2.500 bedragen en moet het laadpaal op eigen terrein komen te staan.

Meer service met laadpalen

Ga je een laadpaal kopen voor bij je onderneming? Dan is dit niet alleen ideaal om je elektrische bestelwagens mee op te laden, maar ook om een stukje extra service te bieden naar werknemers, bezoekers of klanten. Het aantal elektrische auto’s stijgt namelijk snel, dus er is steeds meer vraag naar plekken om deze auto’s op te laden. Zeker bij horecabedrijven zie je dat laadpalen leiden tot meer bezoekers, omdat de eigenaren van elektrische auto’s vaak bewust kiezen voor een zaak waar ze hun auto kunnen opladen. Ook kun je de investering dan snel terugverdienen, doordat je gebruikers een tarief kunt vragen per kWh. Een laadpaal bedrijf kan de installatie voor je uit handen nemen, zodat de laadpaal veilig geïnstalleerd wordt en hij meteen goed werkt.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie