Startup wilt schappen vullen met kweekvlees
Drie problemen in vleesindustrie
Volgens Uma Valeti, oprichter en CEO van Memphis Meats, steken in de de huidige vleesindustrie drie problemen de kop op. De vraag naar vlees is groter dan we aankunnen, er dreigen gezondheidsrisico’s door bijvoorbeeld weerstand tegen antibiotica en het vereist 23 calorieën van graan om 1 calorie van rund te maken, wat nogal een ondoenlijke hoeveelheid is.
Het kweekvleesproces
Het proces van Memphis Meats om kweekvlees te creëren begint met het vinden van koeien en varkens van bijzonder hoge kwaliteit. Daarna nemen ze cellen van bijvoorbeeld de schouder. Vervolgens gaan ze op zoek naar cellen die in staat zijn tot zelfvernieuwing en in een steriele omgeving te kweken zijn.
Voordelen
Kweekvlees heeft geen graan nodig, waardoor de energie-invoer stukken lager is dan bij ‘echt’ vlees. Memphis Meats zegt zelf dat er maar drie calorieën nodig zijn voor één calorie kweekvlees. Ook de risico’s op antibioticabesmetting zijn gering doordat kweekvlees groeit in een ruimte zonder pathogeen.
Nog wel echte dieren nodig
Tot zover is het nog niemand gelukt kweekvlees te maken zonder het gebruik van foetaal runderserum -wat afstamt van ongeboren kalfjes - om het celcultuurproces te starten. Er zijn dus nog steeds echte dieren nodig voor kweekvlees, maar Valeti liet optekenen dat hij de serum binnenkort kan vervangen voor een plantgebaseerd alternatief.
Prijs is gezakt
Kweekvlees is niets nieuws, maar was voorheen nog peperduur. Mark Post, onderzoeker van de Universiteit Maastricht, creëerde in 2013 een kweekburger waar hij wereldwijd bekendheid mee vergaarde. Klein detail: de burger kostte zo’n 250 euro om te maken. Post liet echter vorig jaar al weten dat hij de prijs al naar 10 euro heeft weten te krijgen.
Prijs nog wel obstakel
De prijs blijft voorlopig nog wel het grootste obstakel voor Memphis Meats. Alhoewel mensen niet meer zo’n astronomisch bedrag hoeven op te hoesten, komt het nog steeds niet in de buurt van de prijs van ‘echt’ vlees. Post denkt dat het nog wel zo’n dertig jaar duurt voordat kweekvlees en commercieel succes is, maar Memphis Meats heeft duidelijk andere plannen. Hun ambitieuze plan is om het kweekvlees binnen vijf jaar in de supermarkt te hebben liggen.
Crowdfunding
Memphis Meats verzamelt geld via Indiegogo om het product te ontwikkelen en op de markt te brengen. Momenteel staat de teller op 44.300 dollar met nog een maand te gaan.