'Tien cent voor een plastic tas werkt zeer effectief'
'Tien cent voor een plastic tas werkt zeer effectief'

'Tien cent voor een plastic tas werkt zeer effectief'

Redactie Baaz

Zoals je misschien al weet mogen winkeliers vanaf 1 januari 2016 (dat is deze vrijdag al!) geen gratis plastic tasjes meer meegeven aan klanten. Vanaf deze dag moeten consumenten betalen voor een tasje, maar hoeveel dat is, mag de winkelier zelf bepalen.

Verbod op plastic tasjes

Uit een proef van de Raad Nederlandse Detailhandel en het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken bleek dat tien eurocent per plastic tas zeer effectief werkt in het verminderen van het aantal plastic tassen. Ze zagen het aantal plastic tassen al met de helft tot driekwart verminderen. Echter hoeven winkeliers niet per se dit bedrag te vragen, ze mogen het zelf bepalen. Als iemand twee eurocent wil vragen, is dat ook goed, zolang er maar voor betaald wordt.

Plastic terugdringen

Het verbod op gratis plastic tasjes volgt uit een Europese Richtlijn die de lidstaten verplicht stappen te nemen om het aantal plastic tassen terug te dringen. De Nederlandse overheid koos voor een verbod op de gratis verstrekking van deze tasjes. Maar dit geldt niet voor alle plastic tassen, want in sommige gevallen mogen verswaren en levensmiddelen nog wel worden verpakt in dunne plastic tasjes als dit voedselverspilling tegengaat of als er geen andere manier is het voedsel hygiënisch te verpakken.

Terughoudend handhaven

Vanaf 1 januari 2016 mogen winkeliers dus geen gratis plastic tassen meer weggeven, maar het parlement heeft gevraagd om de invoeringsperiode terughoudend te handhaven. Dit houdt in dat er nog niet meteen boetes worden uitgedeeld, want winkeliers moeten voldoende tijd hebben om gehoor te geven aan het verbod, zo vond het parlement. Volgens de Telegraaf zitten de winkeliers al met hun handen in het haar. Of dat echt zo is, zien we volgend jaar!

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie