Tips voor startende ondernemers
Als je bedrijf nog in de kinderschoenen staat kan het ondernemerschap soms enigszins overweldigend lijken. Daarom behandelen we in dit artikel een aantal tips voor startende ondernemers.
Wacht niet tot alles perfect is
Een valkuil van veel startende ondernemers is dat ze willen wachten met écht beginnen totdat alles perfect is. De website bijvoorbeeld. Of het product of de dienst. Soms is het echter beter om jezelf gewoon in het diepe te gooien. Helemaal perfect wordt het uiteindelijk ook nooit en vaak is het gewoon een vorm van uitstelgedrag.
Het bijhouden van je administratie
De administratie is het minst favoriete klusje van veel ondernemers. Omdat je als startende ondernemer meestal niet het budget hebt om dit uit te besteden, zal je het waarschijnlijk zelf moeten doen. En dat kan in het begin best verwarrend lijken. Gelukkig kun je tegenwoordig best eenvoudig online boekhouden. Dit kun je doen door middel van een gratis boekhoudprogramma ZZP’ers. Met zo’n programma is boekhouden helemaal niet zo moeilijk. De Belastingdienst raadt het gebruik hiervan bovendien aan. Wat je precies met zo’n boekhoudprogramma kunt, verschilt een beetje per programma. De belangrijkste functies zijn het maken van facturen en het doen van de btw-aangifte, maar er zijn nog veel meer extra functionaliteiten mogelijk. Denk aan urenregistratie, budgetteren, het maken van rapportages, relatie- en voorraadbeheer en meer. Een betaald boekhoudprogramma zal waarschijnlijk meer functies hebben dan een gratis variant, maar als beginnende ondernemer weegt het belang van de prijs waarschijnlijk zwaarder.
Je prijs vragen
Veel ondernemers vinden het in het begin zeer lastig om een prijs vast te stellen. Je wilt enerzijds niet zo’n hoog tarief hanteren dat je opdrachten misloopt, maar anderzijds is een te laag tarief ook erg zonde. Door een te laag uurtarief te vragen straal je bovendien uit dat je product of dienst minder waarde heeft.
Doe goed onderzoek voordat je een uurtarief bepaalt. Het juiste uurtarief is van veel factoren afhankelijk. Allereerst natuurlijk de markt waarin je je begeeft, dus check wat daar een gebruikelijk uurtarief is. Hoe minder vol de markt is, hoe hoger het uurtarief wat je kunt vragen. En natuurlijk speelt jouw ervaring voordat je met het ondernemerschap begon ook mee. Bij een vaste of langdurige klus kun je overwegen om een iets lager uurtarief te vragen. Je hoeft dan immers minder tijd te steken in het vinden van nieuwe opdrachtgevers.
Praat met andere ondernemers
Praat met andere ondernemers over hun ervaringen. Zij zijn allemaal ooit begonnen en kunnen je ongetwijfeld nuttige tips geven. Let wel op: dat houdt niet in dat je alles blind moet opvolgen. Het gaat er uiteindelijk om dat je je eigen weg vindt.
Maak je bedrijf zichtbaar
Je kunt nog zo’n goed product of dienst hebben, als mensen niet van je bestaan afweten blijft succes uit. Daarom is het in het begin extra belangrijk dat je aan je zichtbaarheid werkt. Zorg allereerst voor een professionele website. Je hoeft hiervoor gelukkig écht geen webdesigner te zijn. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van kant-en-klare templates van Wordpress. Steek vervolgens de nodige tijd in het schrijven van écht goede teksten. Heb je eenmaal een mooie website live staan, werk dan aan je zoekmachine-optimalisatie. Met een goed werkende website en relevante content met een aantal zoekwoorden erin verwerkt kom je al een heel eind. Overdrijf het aantal zoekwoorden echter niet, dat wordt anno 2021 niet meer door Google gewaardeerd. Tot slot zijn social mediakanalen een goede tool om potentiële klanten te bereiken. Zorg dus dat je op de voor jouw bedrijf relevante social mediakanalen een profiel aanmaakt en bedenk leuke acties om de aandacht van je klanten te trekken. Eventueel kun je overwegen om op een van de kanalen te adverteren. Dit is uiteraard een investering, maar wel een die zich uit kan betalen.
Houd privé en zakelijk gescheiden
Als ondernemer kan privé en zakelijk al snel door elkaar heen gaan lopen, maar dat is eigenlijk nooit een goed idee. Probeer om zoveel mogelijke vaste werkdagen- en uren te hanteren en te voorkomen dat je ’s avonds toch nog even je laptop openklapt. Heb je geen kantoor en werk je thuis? Het hangt natuurlijk af van de ruimte die je tot je beschikking hebt, maar het liefst heb je zoveel mogelijk een aparte werkplek. Ideaal is natuurlijk als je een kamer om kunt toveren tot kantoor. Ook qua financiën wordt het al snel verwarrend als je privé en zakelijk mengt, dus is het verstandig om een aparte zakelijke rekening te openen.