Veel Nederlanders hebben rondslingerend goud in huis en dat levert meer op dan men denkt

Veel Nederlanders hebben rondslingerend goud in huis en dat levert meer op dan men denkt

Redactie Baaz

Zo’n acht op de tien Nederlanders hebben goud in handen, blijkt uit onderzoek van Goudwisselkantoor. Veel sieraden, horloges, munten en goudstaafjes liggen echter ongebruikt in een la, terwijl oude stukken goud een flinke waarde kunnen vertegenwoordigen. Zeker nu de goudprijs weer gestegen is. Ruim 50 procent van de Nederlanders vindt het echter moeilijk om een inschatting te maken of het verkopen van hun goud de moeite waard is. Hierdoor denken zij minder na over eventuele mogelijkheden om hun goud te verkopen en belanden onbenutte goudstukken in de kast. Zonde, want enkele gouden sieraden kunnen zomaar honderden euro’s opleveren. 

De meeste Nederlanders bezitten gouden sieraden, gevolgd door horloges en gouden munten. De totale waarde van de gouden voorwerpen is voor Nederlanders lastig in te schatten. Zo lopen de schattingen in het onderzoek zeer uiteen, voor gouden sieraden bijvoorbeeld van honderd euro tot wel 7.500 euro, wat duidt op nattevingerwerk. Bovendien geeft meer dan de helft van de Nederlanders aan geen idee van goudwaarde te hebben, of het liever niet te vertellen. “Dit zien we in de praktijk ook”, vertelt Johan de Ruiter, algemeen directeur van Goudwisselkantoor. “Veel mensen die bij ons komen om hun goud te laten taxeren, zijn verbaasd over de waarde van hun goud. Mensen hebben vaak geen idee en voor de twijfelaars kan een taxatie dan een reden geven om goud te verkopen.” Begrijpelijk volgens De Ruiter: “Zeker met de huidige, hoge goudkoers kan goudverkoop een flink bedrag opleveren. Zeker als je je bedenkt dat dit goud anders maar ongebruikt in een la ligt.”

Nederlanders zitten op hun goud

Uit het onderzoek blijkt dat maar 10 procent van de goudbezitters overweegt om sieraden van de hand te doen. Volgens De Ruiter kan dit te maken hebben met de herkomst van het goud en de emotionele barrière die daarmee gepaard gaat. Naast erfenissen, zijn schenkingen een grote factor: zo’n 63 procent in het geval van sieraden, zo’n 43 procent in het geval van horloges en bijna 50 procent in het geval van gouden munten. “Het onderzoek laat duidelijk zien dat veel gouden sieraden en horloges een verhaal met zich meedragen van dierbare personen of een speciale gelegenheid. Voor de meeste mensen heeft dit goud dan ook een emotionele waarde, waardoor ruim 85 procent hier geen afstand van kan doen. Ook blijkt uit het onderzoek dat het aandeel gouden sieraden het hoogst is onder jongeren onder de 30, als gevolg van schenkingen en erfenissen”, zegt De Ruiter.

“Maar er zijn ook veel goudstukken die worden bewaard voor later gebruik, waar in de praktijk weinig van terechtkomt. Als blijkt dat Nederlanders het goud niet benutten, vervaagt die emotionele waarde. Na verloop van tijd komen deze mensen toch langs, omdat het goud ‘maar ligt te liggen’ in een donkere kast.” Het onderzoek ondersteunt dit: de bereidheid om sieraden te verkopen neemt toe, naarmate men ouder wordt. “De gedachte om het te verkopen en met het geld een nieuwe herinnering te creëren, wordt met de tijd sterker.”

Over Goudwisselkantoor

Goudwisselkantoor is een internationaal familiebedrijf dat al ruim drie decennia actief is in sieraden, horloges, munten en baren. Naast het in- en verkopen van goud, zilver en munten, heeft het bedrijf ook een wisselvergunning van De Nederlandse Bank om vreemde valuta te wisselen. Het heeft daarmee de status als officiële wisselinstelling. Goudwisselkantoor heeft ruim 100 vestigingen in Nederland, België en Duitsland.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie