'VK moet gevolgen Brexit onder ogen zien'
Michel Barnier vertelt BBC Panorama dat de driemaal afgewezen overeenkomst van Theresa May ‘de enige manier was om de EU op een geordende manier te verlaten’. May heeft altijd benadrukt dat een no-deal beter is dan een slechte deal. Ondertussen heeft het Bureau voor Budgetverantwoordelijkheid verklaard dat het VK volgend jaar in een recessie zal belanden in het geval van een no-deal Brexit.
Bedreiging
Jeremy Hunt, leider van de conservatieve partij, vertelt de BBC dat het feit dat de EU nooit geloofde dat een no-deal een geloofwaardige bedreiging was, een van de grote fouten in de afgelopen twee jaar was. ‘Er zullen economische gevolgen zijn als er geen deal is, maar we zijn veel beter voorbereid op een no-deal dan voorheen.’
LEES OOK: Verenigd Koninkrijk valt uit elkaar door Brexit
Voormalig Tory-leider Iain Duncan Smith, een belangrijk persoon in de leiderschapscampagne van Boris Johnson, beschuldigt Barnier van het proberen om het Verenigd Koninkrijk te bedreigen. Hij liet weten dat de opmerkingen van Barnier een aanklacht waren tegen de onderhandelingsstrategie van Groot-Brittannië en dat deze aantoonden ‘hoe nutteloos’ de aanpak van May was.
'Ze renden rond als idioten'
In een ander interview voor het programma zei vicepremier Frans Timmermans dat de Britse ministers ‘rondrenden als idioten’ toen ze in 2017 zouden onderhandelen over de Brexit. Timmermans liet begin dit jaar weten dat hij het schokkend vond hoe onvoorbereid het Britse team was toen de onderhandelingen startten. ‘We gingen ervan uit dat de ideeën geweldig waren’, zei hij. ‘Dat er in een kluis ergens in Westminster een soort Harry Potter boek zat met allerlei trucs en dingen die moeten gebeuren.’ Toen hij de toenmalige Brexit-secretaris David Davis - die ontslag nam over zijn meningsverschillen met de deal - in het openbaar hoorde spreken, veranderde zijn mening. ‘Ik dacht meteen: oh nee, ze hebben helemaal geen plan...’
Onderhandelingen
De onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU begonnen in 2017 nadat premier Theresa May de artikel 50-procedure had aangekondigd. Aan het einde van 2018 werd een terugtrekkingsovereenkomst tussen de twee partijen geregeld en EU-functionarissen zeiden dat de zaak daarbij was gesloten. Maar parlementsleden stemden drie keer tegen het plan, wat leidde tot een aantal vertragingen tot de einddatum, die nu vastgesteld is voor 31 oktober.