Volledig zelfrijdende auto’s verder weg dan gedacht

Volledig zelfrijdende auto’s verder weg dan gedacht

Redactie Baaz

Het zal nog tientallen jaren duren voordat volledig zelfrijdende auto’s de norm zijn. De ontwikkeling, die ooit zo snel en ambitieus leek te verlopen, gaat toch langzamer dan verwacht. Pas in 2065 zou de meerderheid van de auto’s op de weg volledig zelfrijdend kunnen zijn.

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) en brancheorganisatie RAI Vereniging voerden de afgelopen tijd onderzoek uit, en de resultaten stemmen niet gelukkig. Uit de meest optimistische voorspellingen blijkt dat pas in 2065 de meerderheid van voertuigen in Nederland volledig zelfrijdend zal zijn, maar dat kan ook uitlopen tot 2085.

LEES OOK: Nieuwe Golf start aftrap elektrificatieprogramma Volkswagen

Introductie vindt plaats in fases

De introductie van zelfrijdende auto’s gaat natuurlijk niet van de één op de andere dag, dat zou levensgevaarlijk zijn. In plaats daarvan verwachten de onderzoekers dat het zogenaamd ‘autonoom rijden’ in fases aan het publiek zal worden geïntroduceerd.  De derde fase zou daarin de gevaarlijkste zijn. Dit is de fase waarin auto’s zelf kunnen rijden, maar waar de bestuurders nog wel moeten ingrijpen in geval van nood.

Nieuwe vaardigheden

Je kunt je voorstellen dat zo’n manier van rijden om andere vaardigheden vraagt dan het besturen van een ‘normale’ auto. Je hoeft als bestuurder namelijk niks meer te doen, maar moet nog steeds alert blijven. De onderzoekers verwachten dat er gevaarlijke, of zelfs dodelijke, situaties kunnen ontstaan, aangezien mensen deze vaardigheden nog niet hebben. Misschien is het dan ook maar beter dat de vooruitgang minder hard gaat dan verwacht.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie