Wat levert een goede personeelsplanning op?

Redactie Baaz
Een goede personeelsplanning levert verschillende voordelen op, maar het maken van een dergelijke planning kan soms lastig zijn. In deze blog is te lezen wat een goede personeelsplanning jouw organisatie kan opleveren.

Medewerkerstevredenheid

Het maken van een personeelsplanning kan erg lastig zijn. De planner moet met veel aspecten rekening houden. Bijvoorbeeld, welke competenties zijn er nodig om dit werk te kunnen uitvoeren? Welke activiteiten moeten worden uitgevoerd? Hoeveel tijd heeft de activiteit nodig? Een goede personeelsplanning kan op al deze vragen een antwoord geven. Naast deze vragen moet er ook rekening gehouden worden met de behoeftes van de werknemers. Alleen dan kan een personeelsplanning betrokken werknemers opleveren. Met behulp van een goede personeelsplanning wordt de medewerkerstevredenheid van jouw organisatie verhoogd.

Klanttevredenheid

Een goede personeelsplanning zorgt ervoor dat de juiste werknemers met de juiste kwaliteiten worden ingezet. Dat zorgt ervoor dat de klant met kwaliteit geholpen kan worden. Wanneer dit gebeurt, wordt de klanttevredenheid van jouw organisatie verbeterd en komen de klanten sneller bij je terug.

Planningsprogramma  

Voor het maken van een goede personeelsplanning kan een planningsprogramma je daarbij helpen. De werknemers worden op een effectieve manier ingezet en de communicatie en samenwerking binnen de organisatie wordt verbeterd. In een planningsprogramma is er te zien welke medewerkers beschikbaar zijn en welke medewerkers flexibel inzetbaar zijn. Daarnaast is er een overzicht van de vakantiedagen. De medewerkers kunnen gemakkelijk zien hoeveel vakantiedagen zij nog hebben. Ook kan er gemakkelijk een vrije dag worden aangevraagd, een geautomatiseerde gebruiker controleert dan de aanvraag.

Samenwerking

Een planningsprogramma heeft een positief effect op de samenwerking en communicatie tussen de medewerker. Dat komt doordat een planningsprogramma één centrale plek kan zijn om te communiceren. Medewerkers hoeven elkaar niet meer los een e-mail of Whatsapp te sturen of te bellen. Daarnaast kunnen de werkzaamheden van elkaar worden ingezien en op deze manier kunnen zij elkaar helpen.

Werkzaamheden

In een planningsprogramma kun je een overzicht krijgen van de lopende en aankomende projecten. Er is te zien wat de deadlines daarvan zijn en welke middelen heeft men nodig om de deadlines te kunnen behalen. Wanneer je bezig bent met het maken van een planning kun je de informatie van jouw medewerkers en de uit te voeren taken goed matchen.

Excel

Doordat Excel gratis is, wordt daar vaak een personeelsplanning in gemaakt. In het beginstadium kan dit prima, maar op een gegeven moment word je geconfronteerd met de beperkingen. Excel is niet zo effectief als een planningsprogramma.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie