Zelfstandigen blijken helemaal niet zo angstig voor technologie
Werk zoals wij dat kennen staat op het punt ingrijpend te veranderen. Banen dreigen te verdwijnen door toedoen van opkomende technologieën als blockchain en robotica. Moeten werkenden zich zorgen maken?
Zelfstandig professionals – hoogopgeleide ZZP’ers in de zakelijke dienstverlening – doen dat in ieder geval niet, zo blijkt uit onderzoek van marktmonitor ZP Facts. Ruim de helft van de zelfstandigen verwacht juist een positief effect op de flexibele arbeidsmarkt en daarmee gepaard het aantal opdrachten.
Adviesbureau McKinsey stelt op basis van onderzoek dat voor 2030 1,3 miljoen banen in Nederland verdwijnen. Niet alleen werk van laag- en middelbaar opgeleiden kan door robots worden gedaan, ook 30 procent van de hoogopgeleiden heeft een baan die relatief eenvoudig te automatiseren is, stellen de onderzoekers. Zij benadrukken echter ook dat er weer 1,4 miljoen banen voor in de plaats komen. Zelfstandig professionals beamen deze voorspelling, zo blijkt uit de nieuwste ZP Facts, een initiatief van de Tilburg University, kennisbemiddelaar HeadFirst en dienstverlener ZP Zaken.
Opdrachten veranderen inhoudelijk
Een kwart van de zelfstandig professionals (ZP’ers) verwacht dat de algehele werkgelegenheid in Nederland daalt door de opkomst van nieuwe technologieën. Voor minder opdrachten zijn zij echter niet bang: 93 procent ziet de toekomst positief in. ZP’ers verwachten wel dat opdrachten al in de komende twee jaar inhoudelijk gaan veranderen. Slechts 17 procent denkt dit niet. Vooral kunstmatige intelligentie gaat, meer dan blockchain en internet of things, grote impact hebben, zo voorspellen zelfstandigen.
Flexibele arbeid neemt toe door tech
Ruim de helft van de zelfstandig professionals denkt dat nieuwe technologieën een positieve invloed gaan hebben op de flexibele arbeidsmarkt. Gert-Jan Schellingerhout, CEO bij HeadFirst, onderschrijft dit: 'Nieuwe technologieën zorgen ervoor dat organisaties wendbaarder moeten zijn dan ooit tevoren. Met verschillende vormen van flexibele arbeid kunnen zij meebewegen met de snelheid waarin ontwikkelingen tegenwoordig gaan. Zp’ers brengen tijdelijke denkkracht binnen op het moment dat organisaties dat nodig hebben. Wij voorzien mede daarom dat de verhouding vast-flex het komende decennium blijft opschuiven naar flex.'
Gouden kansen
Zelfstandig professionals zijn ook positief over de kansen die onder andere kunstmatige intelligentie en machine learning met zich meebrengen. Twee derde van de zp’ers ziet het als kans voor het ontwikkelen van een nieuw product of dienst.
Boy Kruiswijk, directeur van dienstverlener ZP Zaken, uitgever van ZP Facts: 'Zelfstandig professionals zijn bij uitstek geschikt om te anticiperen op technologische ontwikkelingen. Zij kenmerken zich veelal door eigenschappen als ondernemend, innovatief en leergierig, wat hen in staat stelt de complexiteit van technologieën eigen te maken. Door de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden en tot zich te nemen, kunnen zelfstandigen op een laagdrempelige manier organisaties van advies voorzien.'