Zorgeloos op vakantie: update je slimme apparaten voor vertrek
De komende maanden gaan miljoenen Nederlanders op vakantie. Hoewel veel vakantiegangers hun huis goed voorbereiden op hun afwezigheid, vergeten ze vaak een belangrijke stap: het updaten van slimme apparaten. Onderzoek van Verian, uitgevoerd in opdracht van de Rijksoverheid, laat zien dat Nederlanders het nalaten om apparaten zoals slimme deurbellen, smart tv’s en slimme verlichting te updaten. Zo neemt vier op de tien Nederlanders een nieuw slim apparaat in gebruik zonder deze direct te updaten en geeft een derde van de gebruikers aan slimme apparaten langer dan een jaar niet, of zelfs nog nooit, te hebben gecontroleerd op updates. Het niet updaten van deze apparaten kan leiden tot onder meer verminderde prestaties, storingen en een kwetsbaarheid voor cybercriminelen. Dat kan vervelende gevolgen hebben, vooral wanneer je niet thuis bent om deze problemen op te lossen.
Masi Mohammadi, Smart Living Wetenschapper aan de Technische Universiteit Eindhoven legt uit: "Veel mensen realiseren zich niet dat hun slimme apparaten 'domme dingen' kunnen doen als ze niet geüpdatet worden. Een beveiligingscamera die valse alarmen genereert, een slim slot dat niet goed werkt, of slimme verlichting die ‘s avonds niet aangaat. Maar ook: internetcriminelen die via de router jouw wifi-netwerk binnenkomen. Het zijn slechts enkele voorbeelden van wat er kan gebeuren. Dat geeft een onrustig gevoel als je van huis bent."
‘1 miljoen apparaten na aanschaf niet geüpdatet’
Bijna iedere Nederlander (acht op de tien) bezit één of meer slimme apparaten, naast de gebruikelijke smartphone of PC. Hoewel driekwart van de Nederlanders weet dat actuele software-updates de werking en veiligheid van apparaten verbeteren, blijkt dat velen in de praktijk vergeten die updates te doen. Bovendien weet lang niet iedereen dat een nieuw slim apparaat al direct na aankoop een update nodig heeft; één op de drie Nederlanders is zich hier niet van bewust. Ook denken vier op de tien gebruikers van slimme apparaten vaak ten onrechte dat deze zichzelf automatisch updaten. “Als je de percentages in dit onderzoek zou doortrekken naar alle Nederlanders, gaat het om minimaal 1 miljoen apparaten die zonder update in gebruik zijn genomen,” zegt onderzoeker Ahmed Ait Moha van onderzoeksbureau Verian.
Zorgeloos op vakantie
Om veilig en zorgeloos op vakantie te kunnen gaan, is het belangrijk om slimme apparaten regelmatig, en in ieder geval voor vertrek, te updaten. Aangezien veel apparaten geen automatische update-notificaties sturen, ligt de verantwoordelijkheid bij de gebruiker om zelf op updates te controleren. Een praktisch advies is om iedere drie maanden te checken welke apparaten updates nodig hebben en om dit op de to-do-lijst te zetten voor vertrek naar de vakantiebestemming. Zo blijft de kans op vervelende verrassingen thuis zo klein mogelijk.
Volg deze checklist om te zorgen dat je slimme apparaten tijdens jouw vakantie geen domme dingen doen omdat ze niet up-to-date zijn. Zo kun je met een gerust hart op vakantie:
- Controleer updates in de week voor vertrek: Ga per apparaat na of er updates beschikbaar zijn en voer deze direct uit. Benieuwd hoe slim jouw huis is? Doe dan nu de Huis IQ Test.
- Stel automatische updates in: Controleer per apparaat of je ‘automatisch updaten’ kunt instellen. Als dit niet mogelijk is, noteer dan in je agenda om over drie maanden, en natuurlijk voor jouw volgende reis, opnieuw op updates te controleren.
- Nieuwe slimme apparaten: Heb je onlangs een nieuw slim apparaat aangeschaft (bijvoorbeeld een slimme deurbel om te zien wie er voor de deur staat als je van huis bent)? Voer meteen een update uit als deze beschikbaar is en stel 'automatisch updaten' in als dat mogelijk is.
'Doe Je Updates’
Met de campagne ‘Doe Je Updates’ wil het Ministerie van Economische Zaken. Nederlanders bewust maken van het belang van het regelmatig updaten van hun slimme apparaten. Door slimme apparaten tijdig te updaten, zijn ze veiliger en werken ze op hun best. Bovendien verkleint dat de kwetsbaarheden voor cybercriminelen. Daarom is het van belang dat gebruikers deze apparaten van de laatste updates voorzien en dit regelmatig blijven doen. Meer informatie over deze campagne is te vinden op doejeupdates.nl.
Over het onderzoek
Het representatieve onderzoek is in januari 2024 uitgevoerd door Verian in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken. In totaal namen 1.925 Nederlanders in de leeftijd van 18 tot en met 70 jaar deel aan het onderzoek, representatief verdeeld naar geslacht, leeftijd en regio. Daarvan waren 1.516 respondenten in het bezit van ten minste een slim apparaat, anders dan een smartphone of laptop.