1 juli: dit verandert voor ZZP'ers
Er veranderen op 1 juli verschillende wetten en regels. Zo ook voor ZZP'ers. Lees in dit artikel de belangrijkste wetswijzigingen: de nieuwe en onlangs in werking getreden wijzigingen.
Eerder dit jaar, in april, zijn er drie wetswijzigingen en regels ingegaan die voor jou als ZZP'er interessant zijn.
1. BIG-nummer
Ben je ZZP'er in de zorg en ben je BIG-geregistreerd? Dan moet je je BIG-nummer actief bekendmaken op alle plaatsen waar je je beroepsmatig kenbaar maakt (website, briefpapier en op rekeningen). Dit is handig voor belanghebbenden en patiënten, omdat zij op deze manier eenvoudiger kunnen controleren of jij inderdaad als zorgverlener staat ingeschreven.
2. Tuchtrechtspraak
Werk je als ZZP'er in de individuele gezondheidzorg en ben je BIG-geregistreerd? Dan val je onder de tuchtrechtspraak. Hebben patiënten een klacht over je, dan kunnen ze deze indienen. Is het een geldige klacht, dan kan de tuchtrechter je hiervoor een (tijdelijk) beroepsverbod opleggen. Herregistratie zal na afloop moeilijker zijn.
3. E-facturen voor de overheid
Doe je zaken met de overheid? Dan kun je je factuur voortaan digitaal naar de overheid sturen. Hiermee wordt ruim 1 miljard euro op jaarbasis bespaard, omdat het sneller en makkelijker is.
LEES OOK: Word een meester in onderhandelen
Onderstaand vijf wetten en regels die vanaf 1 juli ingaan en voor jou als ZZP'er van belang zijn.
1. Meldingsplicht energiebesparing
Als het energieverbruik van jouw bedrijf hoger is dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas, val je onder de informatie- en energiebesparingsverplichting. Je moet uiterlijk 1 juli in het eLoket van RVO.nl rapporteren welke energiebesparende maatregelen je neemt.
2. Minimum jeugdloon
Overweeg je om personeel in dienst te nemen? Het minimumloon stijgt dus houd hier rekening mee. Voor 18-, 19-, en 20-jarigen gaat het vaste percentage van het wettelijk minimumloon verder omhoog. 21-jarigen hebben recht op een volledig wettelijk minimumloon.
3. E10 benzine aanbieden
Heb je een tankstation? Dan moet je van de overheid vanaf 1 oktober 2019 vaker E10-benzine, benzine met een hoger percentage (bio)ethanol, aanbieden. Deze benzine is beter voor het milieu, omdat het minder CO2-uitstoot. Bij een tankstation met twee of meer tankinstallaties voor benzine moet minimaal de helft geschikt zijn voor E10.
4. APK-plicht en kenteken tractoren
Heb jij als ZZP'er gemotoriseerde voertuigen, zoals landbouw- en bosbouwtractoren die op de openbare weg rijden met een snelheid van 25 km per uur of hoger? Dan ben je vanaf 1 oktober 2019 verplicht een kenteken op je voertuig te hebben. Voor tractoren die harder dan 40 km per uur rijden, wordt de APK-keuring verplicht.
5. Aandelen op naam
Als je als ZZP'er aandelen aan toonder in bezit hebt, moet je deze vanaf 2020 op naam zetten. Dit staat in de nieuwe 'Wet omzetting aandelen aan toonder'. Heb jij deze aandelen? Meld je dan bij de nv om ze op naam te zetten. Wacht niet te lang, want na 1 januari 2021 vervallen de rechten die je op deze aandelen hebt.