Deep democracy: een instrument voor besluitvorming in je organisatie

Deep democracy: een instrument voor besluitvorming in je organisatie

Redactie Baaz

Wel eens gehoord van de methode deep democracy? Grote kans van niet, terwijl het een enorm effectieve manier is om tot een besluit te komen of om conflicten op te lossen. Deep democracy wordt steeds vaker gebruikt door organisatieadviesbureaus om bedrijven of organisaties te helpen in hun besluitvorming. In dit artikel lees je wat deep democracy precies inhoudt en hoe organisatieadviesbureaus het inzetten.

Wat is deep democracy?

Elke organisatie heeft wel eens te maken met lastige beslissingen waar iedereen een ander idee over heeft. Deep democracy is een instrument dat kan worden ingezet om binnen diverse groepen tot besluiten te komen of om conflicten op te lossen. Groepen of teams die via deze methode werken zullen uiteindelijk merken dat ze op een effectievere en inclusievere manier tot besluiten komen. Belangrijk bij deep democracy is dat nergens om heen wordt gedraaid en dat de gevoelige punten dus direct op tafel worden gelegd. De methode heeft als doel dat mensen zich makkelijker durven uitspreken, hun mening op tafel leggen en hun gevoelens delen. Zo ontstaat er transparantie in het besluitvormingsproces.

Met deep democracy wordt er geprobeerd om nieuwe ideeen naar boven te laten komen, in plaats van alleen het topje van de ijsberg te laten zien, daalt te waterlijn steeds verder om naar boven te halen wat eerst nog niet gezien werd. Er is namelijk vaak meer collectieve wijsheid aanwezig dan men in eerste instantie zou denken, en het is zonde om deze wijsheid niet te gebruiken. Gezamenlijk komt een groep zo tot nieuwe, verhelderende inzichten.

Hoewel de naam misschien doet vermoeden dat het doel is om een groep of organisatie om te vormen tot een democratie, is dit niet waar het om draait bij deep democracy. Er hoeft niet ineens over elke kleine beslissing gestemd te worden. Een organisatie is immers geen democratie, en dit moeten we ook niet willen. Wel is het van belang dat er er naar iedereen wordt geluisterd en dat er wordt gewerkt om alle meningen en gevoelens boven tafel te krijgen. In die zin is de methode dus wel democratisch.

Deep democracy ingezet door onderwijsadviesbureau

Geïnteresseerd geraakt in deep democracy en denk je dat jouw team er baat bij zou kunnen hebben? Neem dan eens contact op met onderwijsadviesbureau Goed geschud. Zij zetten deep democracy regelmatig in om teams in het onderwijs verder te helpen, er is namelijk niks zo vervelend als werken in een team waar geen of verkeerde beslissingen worden gemaakt. De adviseurs werkzaam bij Goed geschud hebben verschillende trainingen gevolgd zodat ze teams kunnen begeleiden in het benutten van de wijsheid van de gehele groep. Wat is volgens Goed geschud het belangrijkste inzicht van deep democracy? Dat als je bij het begeleiden van een groep merkt dat het niet lukt om tot een besluit te komen, je de vraag moet stellen: wie heeft er een heel ander idee? Zo krijg je geheid de echte problemen boven tafel! Contact opnemen met Goed geschud kan via hun website: https://goedgeschud.nl/

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie