Storage Share: Airbnb voor opslag
De mannen brengen aanbieders van ruimte in contact met mensen die opslagruimte zoeken, van een berging of garagebox tot een zolder die nog lang niet volstaat.
De startup speelt slim in op twee ontwikkelingen: de groeiende markt van self-storage en de toenemende interesse in de deeleconomie. Nederlandse huizen zijn vaak vol. Vooral in steden hebben particulieren een schreeuwend tekort aan opslagruimte, denk aan sportuitrusting, zomer- of winterkleding, verzameling, mountainbike, racefiets of winterstalling voor de motor.
Traditionele aanbieders van opslagruimte zijn duur en bevinden zich vaak aan de randen van een stad. Aan de andere kant zijn er altijd wel mensen die ruimte over hebben in een berging, garage of op zolder.
Het platform Storage Share brengt vraag en aanbod van opslagruimte bij elkaar. Huurders betalen zo aanzienlijk minder dan bij traditionele opslagbedrijven en kunnen nu veelal in hun eigen wijk terecht. Aanbieders van opslagruimte ontvangen een leuke vergoeding voor hun onbenutte ruimte.
Vastgoedpartijen enthousiast over Storage Share
Terwijl het concept zich in eerste instantie richtte op de particuliere aanbieders van ruimte, zagen professionele vastgoedpartijen direct mogelijkheden. In Storage Share zien zij een mogelijkheid om leegstaande kantoren, garageboxen en bergingen alsnog te gelde te maken. Het platform richt zich daarom op zowel de particuliere als de zakelijke aanbieders.
'Ook wij zien de vastgoedwereld veranderen en daar is de opkomende deeleconomie een goed voorbeeld van. Door samen te werken met een concept zoals Storage Share haken wij in op deze verandering en pakken we gezamenlijk leegstand aan', vertelt Nora Chouli client relationship manager bij Merin. Naast Merin werkt ook Annexum al samen met Storage Share. Diverse andere vastgoedpartijen onderzoeken samen met Storage Share de mogelijkheden van een pilot.
Meer sociale cohesie
'Ons motto is ‘Samen hebben we de ruimte’', vertelt Niels van Eck, mede-oprichter en verantwoordelijk voor de digitale infrastructuur. 'Wij leggen de koppeling tussen mensen die ruimte zoeken en mensen die ruimte over hebben. In de basis is het een zakelijke deal tussen twee partijen, maar met ons project Storage Share bieden we ook kansen voor wijken. We brengen wijk- en buurtbewoners met elkaar in contact en vergroten daarmee de sociale cohesie.'
'Lange tijd woonde ik in Drenthe. Daar had ik alle ruimte, maar toen ik naar Amsterdam verhuisde voor mijn eerste baan, kon ik me van mijn salaris niet meer veroorloven dan een kamer van zes vierkante meter. Ik woonde letterlijk driehoog achter', vertelt Julian. 'Mijn skispullen bleven achter in mijn ouderlijk huis. Erger vond ik het dat ik mijn mountainbike niet mee kon nemen naar Amsterdam.' Zonder dat Julian het toen wist, was daarmee de kiem gelegd voor Storage Share.