Winnaars talentencompetitie Rotterdam100 bekend
Wie heeft de Grand Final van de talentencompetitie Rotterdam100 gewonnen? Excellente studenten presenteerden volgens het Get in the Ring-principe hun oplossingen voor Next Economy-cases van bedrijven uit de regio aan een publiek van 200 innovatiemanagers, corporate partners en studenten.
Het winnende team ontwikkelde voor ENGIE een high-tech manier om afval en uitstoot via algen om te zetten in energie. sprak zijn verwondering uit voor de talenten: 'Rotterdam100 bewijst dat de stad Rotterdam geen toekijker is als het gaat om innovatie, maar hierin altijd de leiding heeft!'
Van vervuiling naar grondstof
Het winnende ENGIE Algea-team streeft ernaar om vervuiling die containerschepen produceren tegen te gaan door hun emissies te gebruiken om algen aan boord te laten groeien. Het team wilt de algen laten fungeren als een natuurlijk filter, om zo niet alleen de CO2 die door de schepen wordt afgegeven om te zetten, maar ook gassen zoals stikstofdioxide en zwaveldioxide, waarvan aangetoond zijn dat ze slecht zijn voor de menselijke gezondheid. De geteelde algen kunnen als biobrandstof worden gebruikt, maar het team ziet ook mogelijkheden om deze te gebruiken als grondstof, als een natuurlijke mest of zelfs voor kankerbehandeling.
De Rotterdam100
De Rotterdam100 is een talentencompetitie waarbij de meest excellente studenten en young professionals vanuit heel Nederland samenwerken met toonaangevende bedrijven. Hierin bedenken zij innovatieve oplossingen voor business cases die gericht zijn op de Next Economy. De finalisten van de Rotterdam100 zijn geselecteerd uit meer dan 350 studenten uit heel Nederland, en werkten dit jaar aan cases van KPN, Engie, Port of Rotterdam & Gemeente Rotterdam, Soundies, CGI en ABN Amro.
De Rotterdam100 is een initiatief van Stichting Maatschappij en Onderneming (SMO) en de Gemeente Rotterdam. De cases variëren van het zoeken naar creatieve oplossingen voor het bevechten van leegstand in de Rotterdamse haven tot het vinden van manieren om the Internet of Things ook voor een brede consumentenmarkt te bewerkstelligen. De jury bestaande uit captains of industry was erg te spreken over de oplossingen van de zes teams. De oplossingen van de teams varieerden van innovatieve apps tot technische oplossingen voor het tegengaan van klimaatverandering.
Gezamenlijk opschalen
Het team van ENGIE heeft de titel ‘Rotterdam’s Most Excellent’ bemachtigt en krijgt daarmee een aanbevelingsbrief van burgemeester Aboutaleb en voormalig premier Jan Peter Balkenende én een reis naar de internationale finale van de startup pitchcomeptitie Get in the Ring in Singapore. ‘’Onze eerste stap in dit project zou zijn om het lokaal te implementeren met de juiste partners. Er zijn veel organisaties in Rotterdam die kunnen bijdragen en profiteren van het ENGIE Algen idee, zoals de haven en de universiteit.’’ In de eerste drie jaar wil het team de Engie Algea-eenheden ontwikkelen en nationale en internationale partners en fondsen zoeken zodat in 2020 de containerunits kunnen worden verkocht.