133 duizend huishoudens hebben dynamisch energiecontract

133 duizend huishoudens hebben dynamisch energiecontract

Redactie Baaz

Bijna 133 duizend Nederlandse huishoudens hadden op 31 december 2022 een dynamisch energiecontract. Daarmee heeft dit relatief nieuwe type energiecontract een marktaandeel van twee procent. Dat blijkt uit de Monitor Consumentenmarkt Energie die de ACM afgelopen woensdag publiceerde. Volgens onderzoek van aanbieder Zonneplan overweegt inmiddels de helft van de Nederlanders een energiecontract op basis van uur- en dagprijzen.

In de tweede maandelijkse editie van de Monitor Consumentenmarkt Energie zijn voor het eerst ook dynamische energiecontracten meegenomen. Tot halverwege vorige jaar waren dergelijke contracten, waarbij de prijs voor gas en stroom respectievelijk elke dag en elk uur verschillen, nog nauwelijks bekend. Maar de gestegen energieprijzen en de invoering van het prijsplafond lijken de interesse erin te hebben aangewakkerd. Zo lag de prijs van een kuub gas met een dynamisch contract dit jaar 88 procent van de tijd onder het prijsplafond van 1,45 euro. Het gemiddelde kwam tot dusver uit op 1,34 euro.

Helft van Nederland overweegt dynamisch contract

De kans is volgens Zonneplan groot dat het aantal dynamische gebruikers de komende tijd snel zal stijgen. In januari vroeg het met behulp van marktonderzoeksbureau Panel Wizard aan duizend Nederlanders of zij een dynamisch energiecontract overwegen wanneer zij zich oriënteren op een nieuw energiecontract. 49,8 procent zei ‘ja’, 50,2 procent zei ‘nee’. Mannen staan daarbij iets meer open voor een uurprijzencontract dan vrouwen (52,1 om 47,6 procent). In totaal gaf bovendien bijna een op de drie ondervraagden aan dat hun huidige contract binnen een jaar afloopt, waarna een dynamische variant dus een optie kan zijn. Volgens de monitor van de ACM heeft daarnaast bijna de helft van de huishoudens een maandelijks opzegbaar variabel contract.

Besparen voornaamste overstapreden

Niet geheel verrassend noemen ondervraagden in het onderzoek van Zonneplan het besparen op de energierekening als belangrijkste reden om eventueel voor een dynamisch contract te kiezen. Dit geldt voor 56 procent. Eén op de drie stelt daarnaast het betalen van marktprijzen voor energie ‘eerlijker’ te vinden. Nog eens 32 procent overweegt over te stappen vanwege het maandelijks afrekenen van het werkelijke verbruik in plaats van het betalen van een vast voorschot. Een kwart verwacht met een dynamisch energiecontract bewuster momenten uit te kiezen met veel wind- en zonnestroom, om op die manier hun CO2-uitstoot te verminderen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie