Opwaartse trend in de goudmarkt: 7.5% stijging sinds begin dit jaar
Goud is geld waard: dat geldt al eeuwen zo. Zeker vandaag stappen veel beleggers en handlaren over op investeringen in goud door de huidige crisis in Europa. Sinds het begin van het jaar is het metaal 7,5% in waarde gestegen, tot $ 1935 per ons. Maar hoe komt het eigenlijk dat de goudaandelen zo stijgen, en vanwaar komt die toenemende interesse?
Twee factoren drijven de groei van het metaal op
In turbulente tijden devalueert geld, zijn virtuele munteenheden instabiel en dalen aandelen van bedrijven in waarde. Dan kiezen beleggers eerder voor goud, een activum dat niet veroudert, niet achteruitgaat en groeit op lange termijn. Tegelijkertijd is er natuurlijk slechts een beperkt volume van goud in de wereldeconomie, waardoor de vraag een invloed zal hebben op de aandeelprijzen.
Zo schrijven analisten van Freedom Finance Europe dat de vraag naar goud historisch gezien steeds toeneemt in tijden van crisis. De interesse in het metaal steeg de afgelopen eeuw naar recordhoogten tijdens de Doomsday War (1973), de tweede oliecrisis (1979), de Amerikaanse hypotheekcrisis (2007), het faillissement van Lehman Brothers (2008) en COVID-19 (2020). Dat komt onder andere doordat het gezien wordt als een veiliger activa, waarop mensen in crisistijden nog meer zullen terugvallen omdat ze risico’s willen vermijden.
Daarom neemt de belangstelling voor het activum vandaag de dag toe als gevolg van de hoge volatiliteit op de grondstoffenmarkt en door de sancties en de spanningen tussen Rusland en het Westen. De studie van Thomas C. Chiang stelt dat “goud op dit moment moet worden gezien als een indekking tegen onzekerheden”.
De stijgende vraag naar goud stijgt niet alleen hierdoor, maar ook de huidige inflatie speelt een rol. Het beleid van verschillende centrale banken in het kader van COVID-19 veroorzaakte een golf van liquiditeit. De inflatie, waarvan aanvankelijk werd gedacht dat ze tijdelijk was als gevolg van leveringsproblemen tijdens de pandemie, bleek een structureel probleem voor de economie te zijn. De consumentenprijsindex steeg tot het hoogste peil in bijna 10 jaar, met een huidige inflatie van 6,17% in Nederland.
Hoewel sommige deskundigen beweren dat goud geen bescherming biedt tegen inflatie, is de realiteit anders. De vijfjarige correlatie tussen de goudprijs en de CPI (Consumentenprijsindex) bedraagt 0,79, hetgeen wijst op een sterke langetermijnrelatie. Als de inflatie aanhoudt, zal dit dus leiden tot hogere goudprijzen.
Bron: TradingView
De cijfers tonen het duidelijk aan: op zoek naar stabiliteit, kiezen beleggers voor het meest veilige activum, goud. Sinds het begin van het jaar stegen de metaalprijzen al met 11%, en het lijkt erop dat goud die trend zal volgen met de stijgende inflatie en huidige crisis in Europa.