Tekort aan kwalitatief aanbod op kantorenmarkt dreigt

Tekort aan kwalitatief aanbod op kantorenmarkt dreigt

Redactie Baaz
In 2017 is de algehele situatie op de kantorenmarkt verder verbeterd. De economische groei en de toenemende werkgelegenheid hebben de vraag naar kantoorruimte gestuwd.

In veel regio’s is daardoor de markt meer in balans gekomen. Dit is zichtbaar in een toenemende opname en een teruglopend aanbod van kantoormeters. Het aantal opgenomen vierkante meters kantoorruimte is in 2017 met 10 procent gestegen naar een niveau van 1,4 miljoen, blijkt uit onderzoek van Dynamis, een organisatienetwerk van dertien grote regionale makelaars met 40 vestigingen in het hele land.

Mede door dit toenemende opnamevolume is het beschikbare aanbod in 2017 zelfs met 15 procent afgenomen, op 1 januari 2018 staat nog 5,2 miljoen m2 in aanbod. Wel blijven de verschillen tussen de regio’s duidelijk zichtbaar en worden ook groter.

Vier grote steden

Met name de kantoorgebieden in de vier grote steden profiteren van de economische groei. In de gebieden waar de kwalitatieve vraag groter is dan het aanbod ligt de uitdaging voor de komende jaren in het realiseren van voldoende hoogwaardig aanbod om in de vraag naar kwalitatieve kantoorruimte te kunnen voorzien.

Dit blijkt uit de vandaag gepubliceerde jaarrapportage Sprekende Cijfers Kantorenmarkten 2018 van Dynamis makelaars, vastgoedconsultants en taxateurs. In de rapportage worden 27 kantorenmarktregio’s geanalyseerd en beschreven.

Schaarste drukt de marktdynamiek

In de aantrekkelijke kantorenregio’s treedt een versnelling op van de dynamiek. Het aanbod loopt met name in de grote steden in de Randstad zeer sterk terug (-18 procent). Voor veel vragers naar kantoorruimte sluit het overblijvende beschikbare aanbod al niet meer aan bij de wensen op het gebied van locatie, comfort, duurzaamheid en metrage.

Voor de komende jaren zien wij een toenemende krapte op de centrumlocaties en OV-knooppunten in de Randstad. Deze ontwikkeling belemmert, bij ongewijzigd beleid, de mogelijkheden voor partijen die zich in deze steden willen vestigen of een kwaliteitsstap willen maken.

Het gevolg is dat kantoorgebruikers genoodzaakt zijn om te zoeken naar alternatieve locaties buiten de grote Randstedelijke gemeenten om hun wensen en eisen te realiseren. Voor Amsterdam is deze tendens inmiddels terug te zien in de aanboddaling en de opnamestijging in o.a. Haarlemmermeer (Hoofddorp) en Amstelveen. Amsterdam lijkt door dit kwalitatieve aanbodtekort de eerste additionele economische activiteiten te verliezen aan naburige gemeenten.

Internationale vestigingsklimaat van Nederland

Voor internationale spelers betekent het tekort aan kwalitatief aanbod in de grote Nederlandse steden bovendien dat ze op internationaal niveau kiezen voor een andere locatie met voldoende geschikt aanbod. Dit heeft directe impact op het internationale vestigingsklimaat van Nederland, zeker als partijen hun locaties gaan heroverwegen in het kader van de Brexit.

Om deze trend te keren zijn op locaties waar sprake is van een kwalitatief tekort renovaties of uitbreidingen op de kantorenmarkt noodzakelijk. Dit om de concurrentiekracht van Nederland en de kwaliteit van de kantorenvoorraad te waarborgen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie