Unicorns, de nieuwe zeepbel
Steeds meer durfkapitalisten focussen op het vinden van een eenhoorn - een bedrijf met zo'n goed businessmodel of product dat het binnen de kortste keren miljarden waard is. Volgens Pieter van der Does zit er echter een boel valse lucht in die markt.
Eenhoorn als Heilige Graal
Absurd hoge waarderingen van een bedrijf door de kapitaalmarkt kan tot onverantwoord gedrag bij ondernemers leiden. Dit stelt Pieter van der Does, ceo van het online betalingsplatform Adyen. Van der Does refereert aan de zogeheten 'eenhoorns', de zeldzame startups waarvan investeerders denken dat ze op een goede dag meer dan 1 miljard dollar waard zijn.
Waar zit de unicorn?
Het is een favoriete bezigheid van steeds meer durfkapitalisten: de horizon afspeuren naar unicorns en bereid zijn flink te investeren in de hoop op megarendementen? Is dit onrealistisch? Volgens Van der Does wel. Ondanks dat unicorns een doel op zich lijken te zijn geworden, stelt hij dat ongeveer de helft van de unicorns zwaar overgewaardeerd is. Zulke bedrijven zouden en nooit zo'n marktkapitalisatie hebben wanneer ze op conventionele manieren aan financiering zouden moeten komen.
Overwaardering komt belegger goed uit
Durfkapitalisten en andere investeerders krijgen gewoonlijk preferente aandelen in potentiële unicorns. Preferente aandelen verschillen van de reguliere aandelen waar het publiek en publieke investeerders toegang tot hebben. Via preferente aandelen verwerven investeerders speciale rechten zoals een periodiek uit te keren dividend of het recht om als eerste geld te mogen terugvorderen wanneer de onderneming op de fles gaat. Hierdoor zijn investeerders echter eerder geneigd om extreem hoge (en vaak niet gerechtvaardigde) waarderingen te accepteren. In de praktijk loopt een dergelijke investeerder weinig risico - vaak ligt de liquidatiewaarde van een unicorn ver boven de investering van de durfkapitalist. Deze maakt dus altijd winst en heeft een belang bij die overwaardering.
Unicorns zijn kwetsbaar - ook al zijn ze 50 miljard dollar waard
Vervoersbedrijf Uber is een van de grootste van Adyens 4500 klanten. Het is tegelijkertijd de grootste unicorn met een waarde van 50 miljard dollar. Toch denkt Van der Does dat Uber zichzelf nog moet bewijzen, het blijft nog steeds een grote gok. Vooral omdat volgens Van der Does er flink geïnvesteerd wordt in plaatselijke concurrenten van Uber.