Voorkom fraude binnen het bedrijf

Voorkom fraude binnen het bedrijf

Redactie Baaz

Veel bedrijven in Nederland krijgen wel eens te maken met fraude of oplichting door eigen personeel. Fraude door personeel is ernstig en als werkgever wil je hier liever niet mee geconfronteerd worden, terwijl je met de beste bedoelingen je personeel aanneemt en niet van hen verwacht dat ze fraude zullen plegen, maar toch komt het voor. Maar hoe voorkom je fraude binnen een bedrijf dan? En hoe wapen je je om het risico op fraude van je medewerkers zo klein mogelijk te maken? We vertellen je er meer over. 

Wat houdt interne fraude precies in?

Laten we eerst kort stilstaan bij wat interne fraude dan precies inhoudt. Interne fraude is namelijk de meest voorkomende vorm van fraude in het bedrijfsleven. Het is het beste te omschrijven als stelen van de baas en bedriegen door werknemers. Door een pre employment screening uit te voeren, kun je fraude binnen je bedrijf voor een groot deel al voorkomen. We zetten een aantal voorbeelden van interne fraude op een rij:

  • Diefstal of verduistering: een werknemer neemt producten, bedrijfskennis of een klantenbestand mee zonder hier vooraf toestemming voor te hebben gekregen.
  • Misbruik van bevoegdheden: het laten uitlekken of verkopen van bedrijfsgegevens aan een concurrent. 
  • Administratieve fraude: onjuiste kosten- of uren declaraties indienen. 
  • Zonder toestemming geld overmaken naar hun eigen bankrekening. 

Hoe voorkom je fraude binnen je organisatie?

Als werkgever wil je fraude natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Een grote fout die werkgevers vaak maken, is dat ze hun personeel blind vertrouwen. Er zijn een aantal maatregelen die je als werkgever kunt nemen om het risico op fraude zoveel mogelijk te verkleinen. 

Screen je werknemers

Eén van de maatregelen die je als werkgever kunt nemen om fraude te voorkomen en de integriteit te vergroten, is het screenen van het personeel. Er zijn bedrijven die je hierbij kunnen helpen, zoals Signum Interfocus. Je kunt het personeel screenen door navraag te doen bij hun oude werkgevers bijvoorbeeld of door online onderzoek te doen. Werkgevers kijken bij een sollicitatie vaak te veel naar geschiktheid en niet naar betrouwbaarheid, terwijl dit wel heel belangrijk is. Als werkgever kun je ook een Verklaring Omtrent Gedrag opvragen en in gesprek gaan met het personeel om na te gaan hoe betrouwbaar ze zijn. 

Gedragscodes opstellen

Binnen veel organisaties gelden reeds gedragsregels. Hoewel een werkgever kan menen dat het voor zich mag spreken dat fraude niet is toegestaan, heeft het wel zijn waarde om hierover schriftelijk duidelijkheid te geven. Stel als werkgever bijvoorbeeld een integriteitsbeleidsplan op of een reglement van gedragscodes en laat dit door alle werknemers in de organisatie ondertekenen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie